eur:
394.82
usd:
367.5
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A young woman shoplifting (stealing) merchandise in a convenience store.
Nyitókép: RichLegg/Getty Images

Jelentősen megnőtt a bolti lopások száma - nem csak az élelmiszerek lettek "kelendőek"

Az élelmiszerárak növekedésével együtt jelentkezett a jelenség. A kiskereskedelmi láncok elárulták, mi tűnik el legtöbbször és hogyan védekeznek a bolti szarkák ellen.

Az elmúlt években rekordmagas lett az infláció, az élelmiszerárak kilőttek és úgy általában a megélhetési költségek is kiugrottak, a boltok forgalma megzuhant, a lopások száma viszont megnőtt - számol be róla az RTL. A lap megkérdezte a legnagyobb kiskereskedelmi láncokat, hogy mit tapasztaltak ezzel kapcsolatban, miket lopnak legtöbbször a tolvajok.

Nagy-Peid Adrienn, a Tesco Magyarország külső kommunikációs menedzsere azt nyilatkozta, megélhetési és üzletszerű lopásokat egyaránt tapasztalnak. Elmondta, kollégáik folyamatosan elemzik ezeket az elkövetői magatartásokat, újabb és újabb technikai megoldásokat vezetnek be a visszaélések csökkentése érdekében. Például blokkal működő kiengedő kapukat telepítettek az önkiszolgáló kasszáinkhoz, ahol csak blokk ellenében tudják a vásárlók elhagyni az áruház területét.

A legtöbbet elemelt termékekkel kapcsolatos kérdésre a kommunikációs menedzser azt mondta,

a húsfélék, ezek közül is a csirkemellfilé, sertéscomb, sertéskaraj, a csemege termékek, főleg szalámik, de a sajtok, az alkohol, a pisztácia, az édesség, a ruha és a barkácstermékek is a legtöbbször ellopott tételek listáján szerepelnek.

A Penny Magyarország megerősítette a lapnak a lopások számának emelkedését, ahogy azok értékének növekedését is. Mint írják, az elkövetéseket két kategóriára lehet osztani: az egyik a kisebb értékű eltulajdonítás, amikor napi fogyasztási cikkek kerülnek ki fizetés nélkül az üzletből, a másik, amikor az elkövető - a tételek számából ítélve - feltehetően továbbértékesítés céljából tulajdonítja el a termékeket.

"Statisztikáink szerint hálózatunkban a felderített elkövetések száma és értéke is jelentősen emelkedett a 2022-es évhez viszonyítva. A felderített elkövetések 126,7 százalékkal, értékük 123,8 százalékkal emelkedett" - informálta a Penny az RTL munkatársait.

A CBA szintén a lopások számának és értékének növekedéséről számolt be a lapnak. Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója azt válaszolta a megkeresésre, hogy folyamatosan bővítik az üzletekben a biztonsági berendezések számát, illetve korszerűsítik azokat. A biztonsági őrök jelenléte is hatékony visszatartó erővel bír, így a szolgálat létszámát is bővítik.

A SPAR kommunikációs vezetője a lapnak úgy fogalmazott:

"A jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik".

Azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre kevésbé lehet beszélni egyszerű élelmiszerlopásokról. Elmondása szerint a hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, továbbértékesítési céllal történő eltulajdonításra.

Leszögezte, a SPAR üzletek hosszú ideje rendelkeznek fejlett vagyonvédelmi biztonsági kamerarendszerekkel. Az esetek túlnyomó többségében az elkövetőkről jó minőségű kamerafelvétel készül, amely a rendőrség munkáját nagyban támogatja a feljelentést követő nyomozás és eljárás ideje alatt.

A lap azt írja, egyedül az Auchan válaszolta azt, hogy 2022 óta nem nőtt jelentős mértékben náluk a lopások száma.

A Lidl Magyarországnál az elfogások száma növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A lap szerint a boltlánc azt is hozzátette: "A feltételezhetően lopásból adódó leltárhiányunk nagy része leginkább prémium és márkatermékből, valamint szeszesital árucsoportokból tevődik össze". Az áruvédelmi intézkedéseket a Lidl is folyamatosan fejleszti, elmondásuk alapján ennek köszönhető az elfogások magasabb száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×