eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Volánbusz

Speciális járművek bukkantak fel a magyar utakon

Hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt tesztelnek a budapesti agglomeráció vonalain - Budapest, Kelenföld állomás és Szigethalom között - 2024. január 22-től legalább fél éven keresztül.

A próbaüzemet a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. egy éven át tartó demonstrációs mintaprojektjében tartották decemberben. A fővárosi agglomeráció mellett Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon és Zalaegerszegen is időszakosan forgalomba állítanak hidrogén-üzemanyagcellás buszokat - közölte a Volánbusz. Azt is írták, hogy a busz decemberi tesztüzeme pozitív tapasztalatokkal zárult.

A demonstrációs mintaprojektben egy hidrogénmeghajtású, 12 méteres, háromajtós, alacsony padlós, légkondicionált Toyota CaetanoBus H2.City Gold típusú járművet próbálhatnak ki az utasok a Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint. A jármű 35 ülő és 34 álló utas szállítására alkalmas.

A menetrend a Volán honlapján olvasható.

Az öt üzemanyagtartályban összesen 37,5 kilogramm hidrogéngáz tárolható. A busz egyetlen, mintegy 20-30 percig tartó töltéssel 400 kilométert képes megtenni. A 60 kilowatt teljesítményű hidrogén-üzemanyagcellás rendszer mellett 180 kilowattos Siemens villanymotor és 44 kilowattórás összkapacitású lítium-titanát-oxid vontatóakkumulátorok támogatják a jármű hatékony, környezetbarát működését - részletezte a Volánbusz a jármű műszaki paramétereit.

Forrás: Volánbusz
Forrás: Volánbusz

Az autóbusz szervizeléséről a jármű tulajdonosa, a székesfehérvári székhelyű Truck-Trailer és Parts Kft. gondoskodik.

A Volánbusz 2022 februárja után már második alkalommal tesztel hidrogénmeghajtású autóbuszt a HUMDA közreműködésével. Akkor egy Solaris Urbino 12 electric H2 típusú üzemanyagcellás járművel szereztek kedvező tapasztalatokat az utasok és a szakemberek. A jelenlegi mintaprojektben ez a járműtípus is visszatér majd a Volánbuszhoz: tavasszal és ősszel Zalaegerszegen és Győrben áll forgalomba egy-egy hónapig.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×