eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Business fail for work concept.businesswoman  sitting on stairs and unhappy feeling serious,sad .
Nyitókép: sukanya sitthikongsak/Getty Images

Novemberben 207 ezer embernek nem volt munkája - a nap hírei

Elsüllyedt egy műtrágyaszállító hajó a Duna Szerbia és Horvátország közötti szakaszán. Ünnepélyes gyászszertartáson vettek búcsút az Európai Bizottság volt francia elnökétől Párizsban.

Munkahelyi generációváltást elősegítő program indul januártól - közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A cél a tudás-átadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítése. Czomba Sándor közölte: januártól bérkiegészítésre pályázhatnak azok a cégek, amelyek biztosítani szeretnék a nyugdíj előtt álló dolgozóik pótlását.

Novemberben 207 ezer embernek nem volt munkája, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék volt. Eközben a foglalkoztatottak száma tavaly novemberben 18 ezer fővel nőtt éves összevetésben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szeptember-novemberi időszakban a munkanélküliek száma 29 ezer fővel, 212 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 4,3 százalékra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A Portfolio számításai szerint az átmenetileg külföldön dolgozó magyarok és a közfoglalkoztatottak nélkül 4 millió 580 ezer volt a foglalkoztatottak száma.

Februárban indul a vállalatok elektromosjármű-beszerzéseit támogató pályázat. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a gazdasági társaságok tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást. A 30 milliárd forintos keretösszegből egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatás nyerhető el.

Az LMP új népszavazási kérdést nyújtott be a kiemelt beruházások megszüntetése érdekében. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: tavaly decemberben a Fidesz olyan törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek, ami hatályon kívül helyezte a korábbi jogszabályt, és a magyar építészetről szóló törvénybe került át a szabályozás. Az LMP az új népszavazási kezdeményezésével azt akarja elérni, hogy az építészeti törvényből töröljék a kiemelt beruházások felgyorsításáról szóló részeket.

Január 1-jén összesen 826 háziorvosi praxis állt üresen. A Demokratikus Koalíció arra hívja fel a figyelmet, hogy ezekben a körzetekben több mint 1 millió 100 ezer ember él háziorvosi ellátás nélkül. Az ellenzéki párt közleménye szerint az orvoshiány miatt sok helyen a szakellátás is megszűnt, legutóbb az urológia zárt be Orosházán, ahol évek óta nincs baleseti sebészeti ellátás sem.

A Dunán folytatódik a nagyon lassú apadás, már a mohácsi szakaszon is megszüntették a készültséget, a Tisza középső részén azonban még tart a védekezés. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az Inforádiónak elmondta: a Bodrogon és a Tarnán újabb árhullám alakulhat ki a várható csapadék hatására. Siklós Gabriella a Balaton december végén kezdett vízleeresztéséről azt mondta: folytatódik a nagyon óvatos, szinten tartó leeresztés.

Elsüllyedt egy műtrágyaszállító hajó a Duna Szerbia és Horvátország közötti szakaszán. Az illetékesek komoly környezetvédelmi károktól tartanak. A német felségjelzésű, Antonia nevű hajó nem sokkal éjfél után nekiütközött a szerb-horvát határon található Duna-híd egyik oszlopának a vajdasági Palánkánál. A sérült hidat lezárták, a forgalmat más határátkelőkhöz terelik. Az uszály ezer tonna műtrágyával süllyedt el.

Csökkentek a globális élelmiszerárak tavaly decemberben havi és éves összevetésben is. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete adatai szerint az 5 legfontosabb élelmiszer-alapanyag ára alapján mért index 13,7 százalékkal csökkent a 2022-es 14,3 százalékos emelkedés után. A FAO élelmiszerár-indexe a növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és a cukor nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Tüzérségi gyakorlatot indított a Dél-Koreai határ közelében Észak-Korea. A haderő 200 lövést adott le a két ország közötti vitatott tengeri határtérség felé, megsértve ezzel az 2018-as katonai egyezményt. A dél-koreai vezérkari főnök provokációnak nevezte az észak-koreai hadgyakorlatot, és hangsúlyozta: Szöul megfelelő válaszlépéseket tesz, de részleteket nem közölt. A dél-koreai hadsereg közben elrendelte a Jongpjong-sziget evakuálását azzal az indokkal, hogy tengeri lőgyakorlatot tart a térségben.

Iránban 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe a kermáni merénylettel összefüggésben. Az iráni hírszerzési minisztérium szerint megtalálták azt a házat is, amelyben a két öngyilkos merénylő lakott. A hatóságok az épületben robbanószerkezeteket is lefoglaltak. A terrorcselekménynek – amit az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára - 89 halálos áldozata volt, a robbantásokat Kászem Szulejmáni vezérőrnagy sírjánál követték el.

Ünnepélyes gyászszertartáson vettek búcsút az Európai Bizottság volt francia elnökétől Párizsban. Emmanuel Macron francia elnök a megemlékezésen kiemelte: Jacques Delors az Európai Bizottság vezetőjeként létrehozta az egységes piacot, kezdeményezte a schengeni megállapodások aláírását, elindította az Erasmus programot, megreformálta a közös agrárpolitikát. A politikus 98 éves korában hunyt el december 27-én. A gyászszertartáson számos európai vezető, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×