eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pilisi Parkerdő

Épp most születik egy erdő Budapest szomszédságában

Sikeresen zajlik a pomázi parkerdő kialakítása. A csapadékos időjárásnak köszönhetően jól fejlődik az idén elültetett 60 ezer facsemete mondta az Inforádiónak a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Pomáz határában egy 12 hektáros területen zajlik a főváros és környékének legjelentősebb erdőátalakítása.

A korábban gazdasági célra használt területen évtizedeken át nyárfák álltak, állapotromlásuk viszont visszafordíthatatlan szintet ért el, a Pilisi Parkerdő ezért úgy döntött, hogy több tízezer facsemetével újítja meg a területet.

"Kocsányos és kocsánytalan tölggyel, őshonos fafajokkal ültettük be a területet, ennek a nemes nyárasnak a helyét, nagyon jó hírünk van, mert mindaz, amit elültettünk, szinte 100 százalékig megmarad.

Amibe a környék óvodásai, iskolásai és mi is beszálltunk, teljes épségben meg tudtuk őrizni, ebben azért nagy segítségünkre volt a csapadékos nyár"

- mondta az InfoRádióban Mészáros Péter szóvivő.

Az ültetés óta már 50-60 centit nőttek a csemeték.

A parkerdő jó minőségű, tájképi szempontból esztétikus, gazdag ökoszisztémájú erdő lesz, az átalakítás így jelentős ökológiai értéknövekedéssel jár, és pozitív hatással lesz az itt élők életminőségére is - hangsúlyozta még.

"Ahol növekvő erdővel találkozunk, az mindenképp egy szén-dioxid-megkötő helyszín. Másik oldalról: egy őshonos fafajokból álló erdőben sokkal magasabb fokú a biodiverzitás, ami azt jelenti, hogy több féle állat- és növényfajnak ad otthont."

A májusban kezdődött projekt jövőre folytatódik, a két éves programban összesen 120 ezer facsemetét ültetnek el a pomázi parkerdőben. A fák megmaradását a több ütemben elvégzett erdőművelési munkálatok is segítik, így a parkerdő évtizedekig vagy akár évszázadokig is fennmaradhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×