eur:
394.59
usd:
365.76
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Jake Warga/Getty Images

Egy kicsit más lesz az Iszlám Állam elleni magyar szerepvállalás

A kormány nevében a honvédelmi miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek az iraki katonai szerepvállalásról szóló módosító javaslatát - közölte a Honvédelmi Minisztérium

Mint írták, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető előterjesztése alapján legfeljebb húsz - váltási időszakban negyven - katona teljesítene szolgálatot az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletekben. A megbízatás a katonáknak 2025. december 31-ig szól - ismertették.

"Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatása szerint a NATO kollektív védelmi feladataiban, a terrorizmus elleni közös fellépéséhez a szövetség megbecsült tagjaként Magyarország továbbra is hozzájárul" - olvasható a közleményben.

A tárcavezető hozzátette: a magyar kormány álláspontja továbbra is egyértelmű, az Európát sújtó migrációt meg kell fékezni, és a bajt helyben kell kezelni. A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár, az Iszlám Állam harcosai európai városokba és a magyar déli határhoz is érkeznek, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a migrációt és a terrorizmust megfékezzük és

a Magyar Honvédség - a korábbiak alapján 2023. december 31-ig tartó - iraki szerepvállalását 2025. december 31-éig meghosszabbítsa az Országgyűlés.

A most benyújtott határozat alapján a Magyar Honvédség a terrorszervezet elleni koalíciós hadműveletekben partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint csapatkísérő feladatokban is részt vesz majd.

A Magyar Honvédség katonái 2015. augusztus 25. óta szolgálnak Irak kurd régiójában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi művelet keretében.

A javaslatról várhatóan még az idén dönthet az Országgyűlés.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×