eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Előkészítik oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. április 11-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Per lett abból, hogy nem akarta beoltatni magát a katona

A strasbourgi bírósághoz fordul a honvédség egyik korábbi katonája, akit a koronavírus elleni védőoltás megtagadása miatt küldtek kényszerszabadságra, majd bocsátottak el. Itthon másodfokon is pert vesztett, ezért fordul nemzetközi bírósághoz.

Az ügyéről az ATV Híradója készített riportot. Ebben megszólal a volt katona. Kovács Péter Pál azt elmondta, összesen 20 évet szolgált a magyar honvédségnél. A leszerelt katona Boszniában egyszer, Koszovóban kétszer, Cipruson egyszer volt békefenntartó missziókon. Kovács Péter Pálnak két gyermeke van, felesége pedagógus. A koronavírus-járvány idején nehéz helyzetbe került, mert nem akarta felvenni az oltást, ami a honvédségnél kötelező volt.

"Azt a tájékoztatást kaptam a parancsnok-helyettesemtől, hogy vagy beoltatom magam, és akkor maradhatok a rendszerben, vagy ha nem, akkor illetmény nélküli szabadságra küldenek bennünket, de a másodállást nem engedélyezik”.

Beadott egy kérelmet annak érdekében, hogy másodállást vállalhasson, ám azt elutasították, ennek ellenére mégis elment máshová dolgozni, hogy el tudja tartani a családját, közben pedig a Katonai Ügyészségen kényszerítés vádjával feljelentést tett a parancsnok-helyettessel szemben.

Az összeállítás szerint állítólag több mint 150 katona került hasonló helyzetbe: 2022. december 17-én leszerelték őket. Másnap megszűnt a koronavírus miatt elrendelt járványügyi készültség, ami kihatott a védőoltással kapcsolatos szabályokra is.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint más országokban ezt úgy oldották meg, hogy leszerelték azokat a katonákat, akik nem akarták az oltást. Magyarországon viszont lemondási tilalom volt, másodállásra pedig nem adtak engedélyt. A Honvédelmi Minisztérium egyelőre nem reagált az ATV megkeresésére.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×