eur:
394.6
usd:
365.8
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Ápoló foglalkozik egy beteggel az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán 2021. február 18-án. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta február 19-e, Magyarország első főápolója, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója a magyar ápolók napja.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Velkey György: újra teljesítményfinanszírozás van a kórházakban, de korrekció is kell

A Magyar Kórházszövetség konferenciáján a teljesítményalapú finanszírozásról és a várólisták csökkentésének programjáról beszéltek. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint jó az együttműködés az egészségügyi államtitkársággal, ám elkésettnek érzi a szakdolgozói béremelést.

"Február 1-jétől újra teljesítményalapú finanszírozás van a kórházakban, ezt az elmúlt napokban tudták meg a kórházak, de hosszú, féléves előkészítés volt, és nagyon régen vártuk" – mondta el az InfoRádióban Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Ezzel a lépéssel újra meghatározták a finanszírozás kereteit. A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója szerint ez azért fontos, mert bemutatja, milyen fekvőbeteg-, járóbeteg- és krónikus ellátási keretszámokon belül dolgoznak a kórházak. Most elindulhat egy korrekciós folyamat, és azokban a kórházakban, ahol változott a betegforgalom, ott ez valószínűleg gondot okoz majd, de a döntéshozók nyitottak szerinte arra, hogy ezek a korrekciók megtörténjenek.

A Magyar Kórházszövetség konferenciáján téma volt a várólista is. Idén ötmilliárd forint áll rendelkezésre a várólisták csökkentésére. Velkey György azt mondta, a várólista növekedésének több oka van, és nemcsak szándék vagy finanszírozás kérdése, hogy el tudják végezni a programban szereplő beavatkozásokat. Úgy fogalmazott:

a várólista csökkentése nagyon jelentős mértékben a személyzet, az emberi erőforrás kérdése.

Elsősorban műtősnők, aneszteziológusok, aneszteziológus-asszisztensek, de nem ritkán operáló orvosok is hiányoznak a rendszerből – inkább a vidéki településeken és a kisebb városokban. Ennek a gyors pótlása nem lehetséges, de a szándék egyértelmű, és bíznak abban, hogy a kórházak nagyobb számban részt tudnak venni a programban.

A bérrendezés viszont egyelőre várat magára. A szövetség elnöke reméli, ebben is lesz előrelépés, mert májusra és júniusra megvan az ígéret az ápolói béremelésre. Szerinte ez azért fontos, mert "életbevágó, hogy az ápolók megmaradjanak a rendszerünkben", de hasonlóan a szakasszisztensek, a műtősnők és aneszteziológus asszisztensek is.

Hangsúlyozta:

a júniusi és a jövő márciusi bérrendezési tervek szépek, de kicsit elkésettek.

Hajdú-Bihar megyében most már élesben is elindult az új ügyeleti rendszer. Velkey György azt mondta, a kórházszövetség elnökségében hosszan beszélgettek az új programról Csató Gábor főigazgatóval, aki a pilot program minden elemét ismeri. "Jó úton járunk, amikor az ügyeleti rendszer átalakításáról gondolkodunk" – jegyezte meg. A mostani "feszült helyzetben" kénytelenek a kórházaikból megpróbálni pótolni azokat, akik az alapellátásban nem ügyelnek. Ezt átmenetileg megpróbálják megtenni amellett, hogy a kórházi munkatársaknak a kórházi ügyeleteket is el kell látniuk.

"Világosan látni kell, hogy az orvosi hivatás olyan, amiben bizonyos ügyeletre mindenkinek számítania kell. Idáig sokkal nagyobb ügyeleti terhelés volt az alapellátásban, most a szakdolgozók veszik át a éjszakai ellátás jelentős részét" – mondta.

Szerinte érdemes megkeresni a megoldásokat, mert egy jól finanszírozott ügyeleti rendszerben mindenki megtalálja a helyét. "Meggyőződésem szerint akkor egy hosszú távon kiegyensúlyozott rendszer építhető ki" – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×