eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az Edutus Egyetem 30 éves fennállása alkalmából tartott ünnepségen Tatabányán 2022. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Pölöskei Gáborné: sajnálatos, hogy nem gumiból vannak a szakiskolák falai

Folyamatosan épül ki az úgynevezett orientációs évfolyamok intézményi háttere – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára. Pölöskei Gáborné kiemelte: ezek az osztályok az általános iskolát elvégzett, de a pályaválasztásban bizonytalan tanulóknak jelentenek alternatívát. A műsorban szó esett a szakképzés rendszerének átalakításáról is.

Az orientációs évfolyamok az előkészítő évfolyamok közé tartoznak, különlegességüket az adja, hogy a diákokat kéthavonta ismétlődő kompetenciamérések alapján csoportokba sorolják, ahol aztán a mentoroktól olyan feladatokat kapnak, amelyek a képességeik és készségeik erősítését szolgálják, tehát nincsenek konkrét tantárgyak – magyarázta Pölöskei Gáborné.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, az érintett fiatalokat sok mindenben meg kell erősíteni, eloszlatva a kételyeiket azzal kapcsolatban, hogy hol is folytassák a tanulmányaikat, vagy egyáltalán, milyen ágazat érdekli őket. Az orientációs évfolyamokat nagyjából 500-600 gyerek választja, 25-30 százalékuk a technikumot, 60 százalékuk a szakképzőt, illetve műhelyiskolát, néhány százalékuk pedig a gimnáziumot választja végül – ismertette a helyettes államtitkár.

Az orientációs évfolyamok magyarországi intézményhálózata még kialakítás alatt van, jelenleg a szakképzési centrumok biztosítanak teret felkészült mentortanáraikkal. "Ahhoz, hogy a diákokkal megismertessék, milyen ágazat az, ami érdekelheti őket, közösségi terekre és különböző tanműhelyekre van szükség" – tette hozzá Pölöskei Gáborné. A fiatalokat vállalatokhoz is kiviszik, megismertetve velük a különböző munkaköröket.

Az orientációs évfolyamok ötlete Svájcból ered – árulta el az államtitkár, aki szerint még sokan összekeverik a fejlesztő évfolyamokkal, ahol a tanulmányaikkal lemaradó gyerekekkel foglalkoznak. Kiemelte: itt a cél, hogy a gyerekek a legjobb helyre kerüljenek, hogy ne kelljen már az első évben más iskola után nézniük.

A szakképzés új rendszere

Az InfoRádió Aréna című műsorában szó esett a szakképzés átalakításáról is. Pölöskei Gáborné egyetértett azzal, hogy 14 évesen nehéz dolog a választás, ezt megkönnyítendő a szakképző iskolákba jelentkezőknek csak az ágazati irányt illetően kell dönteniük, miután a szakmákat 24 ágazatba sorolták.

A beiratkozóknak általános készségeket-képességet tanítanak, bemutatva a választott ágazathoz tartozó szakmákat, vállalatokat, a lehetséges pályaorientációkat. Mindez a technikumokban két évig, a szakképzőkben egy évig tart, utána sor kerül egy ágazati alapvizsgára, és ennek sikeres teljesítése után kell csak szakmát választania a fiatalnak – fejtette ki.

„Az, hogy a diák később választ szakmát, és hogy kompetenciákat tanítunk,egy új dolog" – fogalmazott a szakképzésért felelős helyettes államtitkár. A gyerekek első kompetenciamérése szeptemberben van, utána a gyengébben teljesítőket kiemelik, hogy egy-három, de legfeljebb hatfős csoportokban egyéni fejlesztésekben vehessenek részt. Ennek eredményességét aztán a következő év májusában mérik.

Pölöskei Gáborné elmondása alapján a csoportok igen hatékonyan működnek, hiszen általuk jelentősen – van, ahol 18-20 százalékról 9 százalékra – csökkent a bukásarány, illetve a lemorzsolódás egy év alatt.

Népszerű a szakképzés

Az előző év számai azt mutatják, hogy tízből hat diák a szakképzést választotta, ezen belül is főként az ötéves technikumot. A helyettes államtitkár elmondása szerint mára megváltozott az a korábbi tendencia, miszerint a jobb tanulmányi eredményű diákok a gimnáziumok irányába veszik az irányt, míg a szakképzésbe csak a gyengébben teljesítők mennek.

Egyre több jó átlagú diák érkezik a szakképzésbe, olyannyira, hogy vannak olyan technikumok, ahol tízszeres a túljelentkezés. „Helyenként azt kell mondani, hogy sajnáljuk, hogy nem gumiból vannak az iskolák falai” – fogalmazott Pölöskei Gáborné. A legnépszerűbb ágazatok a turisztika és vendéglátás, gazdaságmenedzsment, elektronika, mechatronika, járműipar és informatika, ami nagyban lefedi az ország gazdasági igényeit is – jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×