eur:
394.45
usd:
365.3
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Erőmű a moldovai főváros, Chisinau (Kisjenő) külterületén 2022. november 16-án. Az ukrán energiahálózat elleni orosz rakétacsapások miatt időszakonként kimaradások vannak az áramszolgáltatásban a szomszédos Moldova több városában. Moldova jelentős mértékben függ az orosz gáztól, az áramszükségletének mintegy 30 százalékát pedig Ukrajnából szerzi be.
Nyitókép: MTI/AP/Aurel Obreja

MEKH: a földgázimport folyamatos, a tárolók 86 százalékon vannak

A hazai piaci folyamatokat alapjaiban befolyásolta a háború kitörése és az EU-ba irányuló orosz vezetékes gázexport drasztikus csökkenése.

A magyarországi gázpiac elmúlt évéről nyújtott áttekintést Ságvári Pál a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont rendezvényén a MEKH képviseletében. A kihívások ellenére a folyamatos import és a 86 százalékos tárolói készlet biztosítja az idei télen a fűtéshez szükséges gázt, ugyanakkor már a következő fűtési szezon is fókuszba került – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleményéből.

Előadásában Ságvári Pál elmondta: a 2021/22-es gázév központi problémája egész Európában a rendkívüli áremelkedés volt, aminek elsődleges oka az orosz csővezetékes import elapadásából eredő forrásszűke volt. Ez jelentős finanszírozási igénnyel jár a kereskedők oldalán, és a megemelkedett költségek óriási terhet jelentenek a szektor minden szereplőjének. Ságvári Pál szerint

a magyar piacon 2021 októberétől a legnagyobb változás a Szerbia felőli import megindulása volt.

Ez egyben együtt járt az ukrajnai import jelentős visszaesésével, majd megszűnésével. Az alacsonyabb import miatt a tavalyi télen az ellátásban jelentős szerepet játszottak a tárolók is, de a tavaszra kialakult rekordalacsony szintről a fűtési szezon kezdetére sikerült megnyugtató mennyiségű tárolói készletet építeni, ami biztosítja a téli ellátást.

Az áremelkedésnek jobban kitett ipari szektorban a 2021/22-es gázévben tíz százalék körüli volt a fogyasztás csökkenése, a lakossági fogyasztás eddig érdemben nem változott.

Ságvári Pál arra is kitért, hogy több mértékadó szervezet is elemezte a 2023/24-es télre való felkészülés kihívásait, és figyelmeztettek, hogy a nem orosz forrásból származó földgáz importjának további növelése korlátokba ütközik, így Európának fel kell készülnie egy esetleges részleges forráshiány kezelésére is.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×