eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Hand refilling the car with fuel at the refuel station, the concept of fuel energy
Nyitókép: Koonsiri Boonnak/Getty Images

"Saját kkv-szektorunkat szankciókkal fektetjük ki" – kiakadtak a független benzinkutasok, a pénzüket akarják

Az üzemanyagárstop bevezetése óta folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak a hálózathoz nem tartozó kisebb kutak üzemeltetői. A Független Benzinkutak Szövetségének elnökét egyebek mellett arról kérdeztük, hogy az ársapka-e a gond, vagy inkább az, hogy nem kapják meg az állam által beígért támogatást.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a magyar kormány Brüsszelben nagyon komoly harcot folytat az ársapka és a szankciók ellen, addig Magyarországon mind a kettőt alkalmazzák.

Hozzátette: úgy érzik, múlt év novemberében elvették a megélhetésüket, mert az a kormányzati támogatás, amit kapnak, csepp a tengerben ahhoz, hogy a túlélésük biztosított legyen.

Szerinte

azok a kutasok, akik még nem zártak be, más vállalkozásaikból csoportosítanak át forrásokat, eszközöket értékesítenek, illetve „feltört betéteikből” tartják fönn a működésüket.

„Tehát lehetetlen állapotba kerültünk, (…) a helyzet tarthatatlan” – nyomatékosította Egri Gábor, aki szerint eközben a magyar olajvállalat – mind a kitermelés, mind a feldolgozás oldalán „horrorisztikus” nyereséget ér el, ahogyan a magyar költségvetés is kiemelkedő bevételt generál az üzemanyagot terhelő adójellegű befizetések révén (áfa, jövedéki adó és készletezési díj).

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan próbálják meg kikényszeríteni a változást, a szövetség elnöke emlékeztetett: folyamatosan próbálnak kommunikálni a kormányzattal, és bár úgy véli, egyre nagyobb az elkeseredettség ebben az országos lefedettségű vállalkozói körben – „nagyon indulatos hangok vannak” –, bízik abban, hogy békés marad a helyzet.

Azt is megerősítette, hogy

mintegy fél száz független benzinkutas cég fordult beadvánnyal a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, illetve a magyar Alkotmánybírósághoz.

Egri Gábor tehát azt valószínűsíti, hogy a magyar kormány által kivetett „szankció” árát előbb-utóbb ki fogja fizetni számukra a költségvetés, illetve az adófizetők.

Mások mellett azt is kiemelte, a független benzinkút-üzemeltetők a vidék vállalkozói, így az ő becsődöltetésük jelentős veszteséget jelentene a magyar kkv-szektornak is. A szövetség elnöke szerint nem jó gazdaságpolitika az, hogy „a külföldről beáramló tőkének mindent megteszünk, szinte lefekszünk, a saját kkv-szektorunkat viszont szankciókkal kifektetjük”.

Megjegyzendő, a Független Benzinkutak Szövetsége 180 céget számlál, és mintegy 350 kutat fog össze, amik összességében 4-5 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Egri Gábor szerint az átmeneti vagy végleges bezárások miatt

az autósok is óriási árat fognak fizetni,

mert ezek a kutak stabilizálták az árszínvonalat. Emlékeztetett: a független kutak korábban olcsóbbak voltak, mint a nagyobb hálózatok, de az ebből eredő árversenyt már felszámolták Magyarországon, és már az utóbbiak határozzák meg az árakat. Ráadásul a vevői kör is a nagyobb hálózatokhoz koncentrálódott, miután a Mol lekorlátozta az egyéb vállalkozások ellátását – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×