eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói az óbudai telepet hagyják el a hajnali órákban.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ma hagyhatják jóvá a nagy kukaszerződést

Közös szemétszállító céget hoz létre Budapest és a Mol - legalábbis erről dönthetnek ma a Fővárosi Közgyűlésben. Ha szentesítik a megállapodást, akkor az olajvállalat vezetésével, de a főváros beleszólásával intézik majd Budapest hulladékszállítását.

2023. július elsejétől a Mol, illetve partnerei, alvállalkozói végzik a hulladék begyűjtését, szállítását és feldolgozását az önkormányzatok helyett. Ez a vagyonelemek átadásával is jár. Ezt próbálja megelőzni Budapest vezetése. Ennek érdekében a fővárosi szemétszállítócéget korábban bekebelező Budapesti Közművek közös céget hoz létre a Mollal legkésőbb jövő év június 30-ig – írja a Népszava emlékeztetve olvasóit, hogy erről már augusztus elején lehetett hallani.

A lapnak Kis Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott. Arról beszélt, hogy a társasági szerződés részleteiről szóló tárgyalás még nem fejeződött be, de az már bizonyos, hogy az alapítók egyenlő súllyal szerepelnek majd a cég irányításában.

A négyfős igazgatóságba mindkét társaság két főt delegál, igaz, az elnököt a Mol adja.

A cég menedzsmentjét közösen választják ki, az első vezérigazgatót viszont a BKM jelölheti. Fontos kikötés az is, hogy a felek együttesen határozzák meg a vállalat tevékenységét és az általa nyújtott és igénybe vett szolgáltatásokat.

Ennek a lépésnek az volna az értelme, hogy egyrészt megmaradhat ezer ember állása, másrészt a fővárosnak befolyása marad a hulladékszállítás mikéntjére, azaz, hogy mikor, hogyan és hol viszik el a szemetet,

A szemétszállítás korábban nyereséges tevékenység volt, de az utóbbi időben, az árszabályozás miatt, 5-7 milliárddal kellett támogassa ezt a főváros. A ma jóváhagyandó szerződés szerint a BKM piaci díjazás ellenében biztosítaná a háttér infrastruktúrát és szolgáltatásokat.

A megállapodás értelmében a Mol a későbbiekben a főváros által a cégbe vitt vagyon értékével megegyező összeget költ beruházásra. A BKM ugyanis a közös vállalat rendelkezésére bocsátja a hulladékgazdálkodási tevékenységhez szükséges vagyonelemeket, eszközöket.

A szemétszállítás árát az állam határozza meg és ez a jövőben is így lesz. Az, hogy az emberek pontosan kitől és hogyan kapják majd a számlát Budapesten, még eldöntendő kérdés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×