eur:
394.36
usd:
367.28
bux:
72099.38
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Closeup on womans hand adjusting thermostat valve
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Kétszázmillió köbméter gázt spórolna meg magán az állam

Huszonöt százalékos gázcsökkentést írnak el minden állami intézménynek és gazdasági társaságnak, a kórházak és a szociális intézmények kivételével.

Az energiaválság miatt gázból Európában hiány van, ez Magyarországot nem érinti, de mivel a gázár hektikusan változik, ezért amilyen gyorsan lehet, a gázfogyasztást csökkenteni kell.

Az állam a takarékoskodást saját magán kezdi: 25 százalékos gázcsökkentést írtunk elő az állami szerveknek és az állami gazdasági társaságoknak, kivéve kórházakat és szociális intézményeket –jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, a következő kormányülésen kell a minisztereknek javaslatot tenniük a megtakarításra, és azonnal intézkedniük is kell.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elárulta, hogy 18 fok lesz az állami intézmények épületeiben, azt viszont nem támogatják, hogy a takarékoskodás érdekében bevezessék az otthoni munkavégzést, mert a személyes jelenlétre szükség van az államigazgatásban. Kiderült az is, hogy a 18 fokos korlátozás az oktatási intézményekre egyelőre nem vonatkozik (ott jelenleg legalább 20 fokos hőmérsékletet kell biztosítani).

Gulyás Gergely elmondta, ha csak az állami szférában történik meg a 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentés, akkor ez 200 millió köbméter gázmegtakarítást jelenthet. A lakosság 3,5 milliárd köbméter gázt használ fel, az ipar még ennél is többet.

"A korlátozás a fűtési szezon elejétől indul, akkortól már csak a 2021-es fogyasztás 75 százalékát fogyaszthatják el gázból. Minden intézménynek két hete van arra, hogy kitalálja, hogyan éri el a 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentést" – mondta a miniszter.

Emellett azt is bejelentette, hogy az energiaintenzív ágazatokban támogatási programot dolgoz ki a kormány, mert úgy látja, hogy a magas energiaárak miatt munkahelyek kerülhetnek veszélybe, megszakadhatnak az ellátási láncok.

"Az ellátási láncok legfeljebb a profitot veszthetik el, munkanélküliség nem lehet" – mondta, és később egy kérdésre válaszolva, hogy mely iparágakban számíthatnak segítségre a vállalkozások, azt mondta, amely a gyártóláncok részei, és példaként az üvegipart említette, mert ha ez leáll, akkor a gépipar, autóipar is leáll – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Csapdában a kormány – El kell döntse, melyik ujjába harap

Csapdában a kormány – El kell döntse, melyik ujjába harap

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen kihívások elé néz a magyar költségvetés a magas hiány, a közelgő 2026-os választások és a hitelminősítők figyelme árnyékában. Vendégünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója és makroelemzője. A második részben az Apple botrányával foglalkoztunk, mivel a cég több magyar felhasználójának számlájáról leemelt kisebb-nagyobb összegeket. Vajon egy ilyen eset képes megrengetni az elektronikus fizetésekbe vetett bizalmat? Erről Turzó Ádámot, a Portfolio pénzügyi elemzőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 15:41
×
×
×
×