eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Bayraktar TB2 török harci drón
Nyitókép: Türkiye Gazetesi

Resperger István: akár gyárthatnánk is a török drónokat

Az oroszok ellen bevált Bayraktar drónokat venne a magyar kormány Törökországtól, a felfegyverezhető, távirányítású repülő eszközökről beszélt az InfoRádióban Resperger István ezredes.

"Ez a drón képes akár 27 órán keresztül is a levegőben maradni és felderítést végezni" – mondta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

Resperger István szerint, az orosz–ukrán háborúban fegyverek kipróbálása is zajlik, és ez a Bayraktar TB2-es típusú drón eddig nagyon jól szerepelt.

A katonai szakértő elmondta, hogy egy 12 méter fesztávolságú, 6 és fél méter hosszú drónról van szó, amely nagyon hosszú ideig, akár 27 óráig is képes a levegőben maradni. Mivel pedig

négy lézerirányítású rakétával szerelhető fel, a felderített célokra azonnal csapást is tud mérni.

Majd visszatér a telephelyére újabb rakétákért – ismertette Resperger István. Mint mondta, az orosz–ukrán háborúban főleg a harckocsik ellen volt nagyon eredményes, de az ukránok az orosz logisztikai oszlopokat is ezzel pusztították.

Az NKE tanára elmondta még, hogy ennek a drónnak van egy nagyobb, illetve egy kisebb változata is. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy

nem egyszerű vásárlásról lenne szó, hanem a török és a magyar hadiipar közötti valamilyen együttműködésről.

Erre már van is példa – folytatta az ezredes, hiszen az ugyancsak török fejlesztésű, Gidrán páncélozott katonai járműveket Kaposváron fogják gyártani. Ezekből a Magyar Honvédség mintegy 300 darabot akar beszerezni.

„A Gidrán egy 14-18 tonnás páncélozott jármű, amely 11 fős személyzetet tud magával vinni. Több változata is van, a parancsnoki járműtől a páncéltörőrakéta-hordozóig, a csapatszállítótól az aknakeresőig, sok mindenre lehet alkalmazni" – folytatta.

Az NKE tanszékvezetője nem zárta ki, hogy a Gidránhoz hasonlóan,

esetleg a Bayraktar drónokat is Magyarországon fogják gyártani.

A katonai szakértő emlékeztetett rá: Maróth Gáspár védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár általában arra törekszik, hogy ne csak megvegyünk valamit, hanem a technológiát, a tudást, a tervezést és akár a gyártást is átvehessük, ahogy a Gidránok esetében is történt – hangoztatta Resperger István ezredes, az NKE Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×