eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezés az Erzsébet téren 2021. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Március 15: a kormánypárti és az ellenzéki oldalon is nagy a bizonyítási vágy

Százezres tüntetést szeretne március 15-én Márki-Zay Péter. A hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hangnak adott interjúban beszélt erről. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint csak a mögötte álló pártok elkötelezettségén múlik, hogy nem ismétlődik-e meg az október 23-i fiaskó, amikor kevesen jelentek meg az ellenzék rendezvényén. Március 15-én egyébként a kormánypárti Békemenet is felvonul.

Csalódást okozott az ellenzékiek számára, hogy október 23-án, az előválasztás sikere ellenére kevesen jelentek meg a hatpárti szövetség budapesti rendezvényén, aminek egyik szónoka Márki-Zay Péter volt. Az ellenzéki miniszterelnökjelölt a többi között úgy fogalmazott az egybegyűlteknek: „Számunkra mostantól 2022 áprilisáig, a teljes összefogás jegyében egyetlen egy kérdés maradt, Fidesz, vagy nem Fidesz? Mutassuk meg, hogy abból a gödörből, ahova Orbán Viktor sodorta ezt az országot, a kijárat nem jobbra és nem balra van, hanem csak felfelé.”

Az október 23-i ellenzéki megmozdulás kudarca még nyilvánvalóbbá vált amiatt, hogy ugyanazon a napon a kormánypárti Civil Összefogás Fórum nyolcadik Békemenetén több százezren vonultak fel a CÖF egyik alapítója, Csizmadia László mögött. A Békemenet csatlakozott a kormány hasonlóan nagy létszámú rendezvényéhez, amelyen Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke beszélt: „Ellenfeleink azt hiszik, ha báránybőrbe bújtatják a farkast, akkor nem fogjuk felismerni, de mi rögtön felismerjük, tudjuk róla, hogy farkas. Azt is tudjuk, hogy a farkas megfogja enni a nagymamát, sőt, már meg is ette, ezért tűnt el az összefogás bendőjében mindenki, aki a farkassal cimborát, és higgyék el, van ott még hely az újabb és újabb percemberkék számára” – fogalmazott a miniszterelnök.

Békemenet idén március 15-én is lesz, és kétszer annyi embert várnak rá mint október 23-án – jelentette be január elején Csizmadia László, aki szerint Brüsszel irányába és itthon is bizonyítaniuk kell a kormánypárti oldal erejét.

Március 15-én az ellenzék is bizonyítani akar, Márki-Zay Péter legalábbis mindenképpen. A miniszterelnökjelölt a Magyar Hangnak adott interjúban reményét fejezte ki, hogy a mögötte álló hat párt eléggé elkötelezett az október 23-i fiaskó megismétlődésének elkerülése és egy közös, a 2018 áprilisihoz hasonlóan nagyszabású, százezres ellenzéki tüntetés megszervezése mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×