eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pexels.com

Balatoni horgászat: szigorításra és enyhítésre egyaránt lehet készülni

Új szabályok várnak a horgászokra, egy sor halfajtát például két hónapig tilos lesz kifogni.

Az egyik legfontosabb változás azoknak, akik a Balatonon szeretnének horgászni, hogy a ragadozó halak egy hónapig tartó fogási tilalma két hónapra változott – hívta fel a figyelmet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Tehát

március 1-jétől április 30-ig tilos csalihalat, halszeletet, műcsalit horgászhelyen tartani, valamit süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani.

Minderre azért volt szükség, mert korábban „csukázás” címszóval horgásztak sokan, de olyan fajokat fogtak ki, amelyekre az egyébként fajlagos tilalmi idejük még továbbra is tartott – magyarázta az InfoRádióban Nagy Gábor.

További változás a horgászrend 17. pontjának kibővítése, miszerint a gyermekjegyet váltó horgászok már nemcsak a partközeli jegy jogosultságainak megfelelően horgászhatnak, hanem lajstromszámos vízi járműről – például vitorláshajóról –, de csak akkor, ha egy általános jegyet váltott személy is ott tartózkodik.

Új szabály, hogy a horgász, több napig tartó horgászat esetén a zsákmányt kizárólag addig tarthatja a horgászhelyen, vagy a vízi járműben,

ameddig ő maga is a helyszínen tartózkodik, de legfeljebb 48 órán át.

Nagy Gábor emlékeztetett, már kétféle módon lehet a változatlan árú horgászjegyet megváltani: otthonról online, vagy személyesen akár egy horgászboltban az elektronikus jegykiadórendszer igénybevételével, de a jegy kinyomtatása már nem kötelező, és

egy esetleges halőri ellenőrzéskor elegendő a horgászkártyát és a fogási naplót bemutatni.

Ugyanakkor szigorúbban fognak fellépni a szemetelőkkel szemben: míg korábban csak figyelmeztetés járt ezért, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nek eltökélt szándéka, hogy akár be is vonják majd a területi jegyét a szemetelő horgászoknak.

A halállománnyal kapcsolatban a szakember megjegyezte, 2020-ban is sikerült jelentős mértékben túlteljesíteni a telepítési kötelezettségeiket, 37 tonnával több ponty került a Balatonba, mint ami az előírás.

A balatoni horgászrend változásairól bővebben itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×