eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Tóth Gábor, az az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kabinetfőnöke, Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chabad-Lubavics irányzat magyarországi vezetője, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Áder János köztársasági elnök (b-j) a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott rendezvényen a budavári zsinagógában 2020. január 27-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János a budavári zsinagógában gyújtott gyertyát az áldozatok emlékére

Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává, annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy megtalálhatóak romák, fogyatékosok, homoszexuálisok és másként gondolkodók.

Áder János köztársasági elnök a budavári zsinagógában gyújtott gyertyát szerdán, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. A megemlékezésen Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija arról beszélt: a "sötétségre emlékezni önmagában a sötétségért" nincs értelme.

Az emlékezés célja a zsidó hagyomány szerint az, hogy "mi is reményt, erőt tudjunk meríteni" belőle - mondta.

Felidézte a váci Meizles főrabbi történetét, akit 1944 tavaszán tisztelői szerettek volna elbújtatni, de ragaszkodott ahhoz, hogy a közösségével maradjon. Így került az auschwitzi táborba, ahol azzal kellett szembesülnie, hogy azok többsége, akikért vállalta, hogy elhurcolják, már nincs életben.

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. Emlékezzünk, hogy ez soha többé ne ismétlődhessen meg // International Holocaust Remembrance Day. Let us remember so that it never happens again!

Közzétette: Orbán Viktor2021. január 27., szerda

Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda délelőtt.

Levelében a magyar miniszterelnök azt írta: feleségével vissza-visszatérően felidézik azt a nagyszerű beszédet, amelyet a szervezet elnökétől hallhattak az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborban tartott tavalyi megemlékezésen.

"Mint magyarországi gyökerekkel rendelkező vezetőt szeretném biztosítani Önt, hogy Magyarország levonta a megfelelő tanulságokat a magyar történelem azon sötét fejezetéből, amely oly' sok zsidó közösséghez tartozó honfitársunkat fosztotta meg az életétől, a túlélőket pedig a szeretteiktől" - fogalmazott Orbán Viktor.

Emlékeztetett arra, hogy az antiszemitizmus ellen a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia talaján áll, és a közös értékek jegyében további együttműködést ajánlott fel a Zsidó Világkongresszusnak és elnökének.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a közösségi oldalán megosztott videóban azt mondta, Magyarország ma képes megvédeni a magyar zsidóságot, a kormány védi az emberi méltóságot, biztosítja a vallásszabadságot, és támogatja a magyar zsidóságot kulturális identitásának megőrzésében és megerősítésében.

"Emlékezünk a világ zsidóságának második világháború alatti tragédiájára, amely Európa és Magyarország történelmének is borzalmas tragédiája volt.

Számon tartjuk a gyilkosokat, akik a faji felsőbbrendűség tudatában alkottak törvényeket, hoztak ítéleteket, adtak parancsokat és gyilkoltak ártatlan embereket.

Emlékezünk, hogy a XXI. században elkerüljük a XX. század istentelen és embertelen diktatúráit". "Emlékezünk az áldozatokra és mindarra, amit velük vesztettünk: a falvak és városok elveszett közösségeire, az általuk teremtett világra, amelyeket sok nemzedék élete és szorgalma hozott létre, és amelynek helyét azóta sem tölthette be senki" - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely a budapesti Holokauszt Emlékközpont online közvetített rendezvényére küldött videójában azt mondta, hogy a kormány érzékeli a felívelését "az új antiszemitizmusnak", ez évről évre erősödést mutat Nyugat-Európában. "Aggodalommal figyeljük a vallásszabadságot jogi és adminisztratív eszközökkel korlátozni akaró törekvéseket, és kiállunk azon zsidó közösségek mellett, amelyek a mindennapos fizikai fenyegetés árnyékában élnek" - jelentette ki üzenetében a miniszter.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete angol nyelvű videójában úgy vélekedett: 76 évvel a háború vége után aggodalomra ad okot, hogy a megemlékezés esetleg puszta közhellyé válik. Egyesek inkább politikai korrektségből elevenítik fel az eseményeket, és kevésbé törekszenek arra, hogy valóban átérezzék a múlt fájdalmát - hangoztatta.

A Holokauszt Emlékközpont a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából rendezett online megemlékezést. Emlékbeszédet...

Közzétette: Izrael Magyarországon2021. január 27., szerda

Ellenzéki pártok az emléknap alkalmából írt közleményeikben, illetve a közösségi médiában többségében azt hangsúlyozták: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy hasonló borzalmak még egyszer ne történhessenek meg.

MSZP: a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján az áldozatok emléke előtti főhajtás mellett emlékeztetni kell a közös felelősségre, "arra, hogy még egyszer nem engedhetjük megismétlődni a történelem legsötétebb korszakát". Úgy fogalmaztak: "az egykor Európa közepén működő haláltáborok fájó mementói annak, hogy hova vezetnek a radikális ideológiák és a közöny."

DK, Gyurcsány Ferenc: "A Holokauszt áldozatainak nemzetközi napján merjen és tudjon fájni a szívünk, a lelkünk meggyilkolt embertársaink millióiért". "Gyilkosaik legyenek átkozottak. A halálba hurcoltak, taszítottak emléke legyen áldott, irántuk érzett fajdalmunk soha nem fog elmúlni."

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke: a fájdalmas múlt és a lehetőségekben gazdag jövő között a "különbség mi vagyunk, magunk". Akik nem közönyösek, akik képesek tanulni a történelemből, akik őszintén hisznek a demokráciában, a szabadságban és az emberi méltóságban.

LMP: két okból kell emlékezni a holokauszt áldozataira. Egyfelől a halottak iránti tiszteletből, másfelől pedig azért, hogy a borzalom emléke sose halványuljon el, méghozzá azért, hogy ne is ismétlődjön meg többé.

Magyar Liberális Párt: "példátlan és kegyetlen népirtáshoz vezető út kirekesztő törvénykezéssel indult, és nem mehetett volna végbe a nácik által megszállt országok bürokráciájának aktív közreműködése nélkül". Ezért kell minden alkalommal kiállni az alapvető emberi jogokért, és szót emelni akkor, ha a törvényeket a szabadság korlátozására használják fel, és minden esetben fellépni a félelemkeltéssel szemben, amely gyűlöletet és kirekesztést szül - tették hozzá.

Jobbik: "a néppárti Jobbik azért küzd a gyűlölet politikája és a propaganda ellen, hogy hasonló népirtás soha többé ne ismétlődhessék meg".

Momentum Mozgalom: "közös feladatunk és felelősségünk, hogy főhajtás mellett emlékezzünk az áldozatokra, miközben mindent megteszünk azért, hogy a múlt borzalmai soha többé ne ismétlődhessenek meg".

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×