eur:
397.32
usd:
356.86
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Védőfelszerelést viselő személyzet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán Budakeszin 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Sok a halott, továbbra is négyezer fölött az új betegek száma – keddi járványadatok

Újra száz fölött a napi halálozások száma, és csaknem 119 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak eddig Magyarországon. 461-en vannak lélegeztetőgépen, emelkedik a kórházban ápoltak száma is.

4140 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 118 918 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavirus.gov.hu. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2596 főre emelkedett, 27 585-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 88 737 fő. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 28 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen, utóbbi 46-tal több, mint a hétfőn nyilvánosságra hozott adat, tegnap 6061 kórházi ápoltról jött jelentés.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járvány megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása.

Ezért a járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is - gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány előterjesztésére az Országgyűlés ma szavaz a rendkívüli jogrend 90 napra történő meghosszabbításáról. Ha a parlament megszavazza a javaslatot, akkor újabb védelmi intézkedések lépnek életbe, amelyeket Orbán Viktor kormányfő hétfőn ismertetett. Többek között várhatóan ma éjféltől életbe lép a kijárási tilalom este 8 óra és hajnal 5 óra között, általános rendezvény-tilalom lép életbe, digitális oktatásra állnak át a középiskolák az és az egyetemek, be kell zárni az éttermeknek és az üzletek is csak 19 óráig lehetnek nyitva. A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.

Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: mától a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma.

Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

Az Operatív törzs jelenleg 109 óvodában (4%) és 24 iskolában (0,8%) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 184 osztályban (6%) és 26 iskolában (0,8%) digitális oktatást.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×