eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A járvány a Fővárosi Közgyűlés ülését is elérte

Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára meghirdetett ülése a koronavírus-járványban megbetegedettek magas száma miatt.

A főpolgármester a tervezett ülés elején bejelentette a testület határozatképtelenségét, majd közölte, a pótlásra rendkívüli közgyűlést kezdeményez, amint a tagok többsége jelen tud lenni az ülésteremben.

Karácsony Gergely jó egészséget kívánt a távollévőknek.

Az elmúlt napokban Pikó András józsefvárosi és Borbély Lénárd csepeli polgármesterről derült ki, hogy koronavírusosak.

Az október végi közgyűlés ülésére tervezett döntések közül a maszkviselési rendelet visszavonása kapott nyilvánosságot, a korábbi fővárosi rendeletet felülírja a kormányrendelet, az van érvényben – jelezte Karácsony Gergely. Az ellentmondásról Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP volt elnöke beszélt az Indexnek, amely kiemelte, hogy a két rendelet közötti tartalmi különbségek közül az egyik az, hogy a kormányrendelet 6 év feletti mindenkit kötelez a maszkviselésre, illetve jobban körülírja, mi tekinthető maszknak; a sál és a kendő már nem. A főpolgármester ezután jelezte, hogy visszavonják a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletet, az ülés azonban elmaradt.

A közgyűlésben további fontos ügyek lettek volna napirenden. Az egyik leglényegesebb előterjesztés az idei költségvetés átalakításáról szólt volna, miután a koronavírus-járvány hatására extra kiadások és a kormányzati elvonások miatt jelentős hiány alakult ki. A 12 milliárd forinttal megemelt szolidaritási hozzájárulást már kigazdálkodták, most azonban újabb 56 milliárdos hiányt kell pótolni a Városházának, ráadásul az iparűzési adóból 35 milliárd forinttal kevesebb a bevétel, és a BKK-nak is 20 milliárdos a hiánya. Az ülésre tervezett módosítás szerint a BKK-nak 17 milliárdot, a Fővárosi Növény- és Állatkertnek 500 milliót, a Budapest Filmnek pedig 150 millió forintot szavaztak volna meg a kieső bevételek fedezésére.

Az ülésen szó lett volna a Blaha Lujza tér felújításáról is, az állammal kötött szerződés alapján 2021 végére be kell fejezni a tér rekonstrukcióját. Az ülésen dönthettek volna a Katona József Színház Nonprofit Kft. és a Radnóti Miklós Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóiról is.

Elfogadhatták volna azt a javaslatot is, amely szerint a téli időszakra ingyen megkapja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a főváros Rimaszombat úti épületét hajléktalanszállónak, és csökkentik az átmeneti szállók térítésdíját is, ha az éjjeli szállókon túlzsúfoltság alakulna ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×