eur:
394.82
usd:
367.53
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a  tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én. Tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja a kormány, idén 14 milliárd, a következő években összesen mintegy 90 milliárd forinttal. Az elsőként megnyíló két pécsi laboratórium egyike Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével virológiai területen tevékenykedik.
Nyitókép: Sóki Tamás

A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül

A Pécsi Tudományegyetemen megnyílt a Virológiai Nemzeti Laboratórium és Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium.

A nyitórendezvényen Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány tizenhét nemzeti laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja

  • idén tizennégymilliárd,
  • a következő években összesen mintegy kilencvenmilliárd forinttal.

A tárcaveztő hangsúlyozta, hogy a nemzeti laboratóriumok "a legjobb hazai egyetemi és vállalati szakembereket, képességeket összpontosítva nemzetközi szinten elismert tudományos csomópontokká válhatnak".

Jelezte, hogy négy fő kutatási-fejlesztési területen – Biztonságos társadalom és környezet, Egészség, Ipar és digitalizáció, Kultúra és család – alakítanak ki Nemzeti Laboratóriumokat. A 3-5 éves futamidejű projektek finanszírozása évenként aláírandó okiratok, megállapodások alapján történik.

A budapesti, pécsi, szegedi és veszprémi laboratóriumok egyebek mellett az autonóm rendszerek, az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia, az agrártechnológia és a kvantuminformatika témaköreivel foglalkoznak majd. A baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Tudományegyetem bázisán jött létre a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium. Magyarországon mintegy 150 ezer házaspár küzd meddőségi problémákkal. A 2,5 milliárd forint támogatásban részesülő laboratórium küldetése, hogy a megtermékenyítési technikák hatásfokának emelésével járuljon hozzá a sikeres meddőségi kezelések, és így a megszülető gyermekek számának növeléséhez.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium feladata a komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelentő fertőző betegségek, új kórokozók felderítése, azonosítása, vizsgálata, egy nemzetközi szintű oktató és képző központ létrehozása lesz. A 2 milliárd forintos támogatással útjára indított labor megalapításánál a koronavírus-járvány második hullámának beköszöntével aligha van időszerűbb teendő – emelte ki Palkovics László.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×