eur:
392.76
usd:
363.63
bux:
72253.73
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: hellozemplén.hu

Kéktúra a Zemplénben vagy Vasban, és teljesítménytúra-dömping az eheti ajánlóban

Árpád fejedelem unokájának falva, Hotyka vitéz birtoka, Petőfi Sándor forrása és a Babás Szerkövek - programajánlatok következnek túrázóknak a hétvégére.

A Nyugat-Dunántúlon, Vas megyében, Kemenesalján a Gérce - Rózsáskerti erdészház - Hidegkúti vadászház - Káld - Hosszúpereszteg útvonalat javasoljuk, végig a kék sávon, 25 kilométeren át. Az ezer lelkes Káld régóta lakott település. Nevét a terület egykori gazdájáról, Árpád fejedelem unokájáról kapta. Mindig is kemény emberek lakták. A falu háromszor is elpusztult a történelem folyamán: a XVI. században a török, a XIX. században a tűz, a XX. században pedig a spanyolnátha irtotta ki, de a túlélők minden egyes alkalommal újraépítették.

A Zemplénben, Sátoraljaújhely környékén a Nagy-nyugodó nyeregnél léphetnek rá az ösvényre, és utána a Cirkáló-tanya és Makkoshotyka érintésével, az Eszkála és az Istvánkúti vadászház mellett juthatnak el Regécre. Makkoshotyka neve Hugka vitéz emlékét őrzi. 1262-ben V. István neki adományozta ezt a falvat. Regécen nyilván nézzék meg a várat. Közben gondoljanak arra, hogy az élet ezen a borsodi tájon mindig is küzdelmes volt. Egy ottani mondóka is kesereg ezen négy sornyit:

„Mogyoróska, Regécke,
jajj, de nagyon szegényke,
kenyere is kevéske,
csak egy kicsi lepényke.”

Elmehetnek Gödöllőre is. Keressék fel a rejtélyes Babatpusztai kastélyt, de van arra egy őshonos szarvasmarhafarm is. Aszód előtt pedig, a 30-as főút és egy csárda mellett, a bagi Csintovány nevű területen ott van a Petőfi-forrás, amelyből a hagyomány szerint a költő oltotta a szomját vándorlásai során.

A Börzsönyben Zebegénytől Kismarosig sétálhatnak el a zöld sávot követve. Olyan élmények várják a látogatókat, mint a vadregényes Malom-völgy a halastóval, a Törökmezői turistaház a hideg sörrel, a sofőröknek pedig a közeli Fehér-kút és Havanna-forrás a hideg vízzel. A Kis-Kőszikla oldalában találnak egy jó kilátópontot.

A Visegrádi-hegységben Dömösről a Rám-szakadékon, visszafelé pedig a Lukács-árkon keresztül szerezhetnek maguknak néhány kalandos emléket, de ez a hely csak gyakorlott túrázóknak ajánlott.

A Mecsekben az Égervölgyből indítható körtúra egyebek mellett a Babás Szerkövek, a pálos kolostor romjai és egy elhagyott kőbánya érintésével. A Babás Szerkövek különös alakú vörös homokkő-képződmények. A természet alkotta őket, noha a nevük arra utal, hogy pogány szerkövek, vagyis állatáldozat bemutatására szolgáló oltárok voltak egykoron.

A kerékpárosoknak a Velencei-tó körbetekerése, a kenusoknak a Berettyó lehet jó választás.

"A hét végén folytatódik a fülledt meleg időjárás, záporokkal, zivatarokkal.

Fátyolfelhők szűrik majd a nap fényét, de emellett gomolyok is képződnek az égen, amelyekből néhány helyen fordulhat elő záporeső vagy zivatar. A hőmérséklet 28 fok körül tetőzik - mondta Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióban.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén, gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg a Csillagnézőt, az Eger Csillagát, a Kohász Kéket, a Csákberényt, a Tihanyi Koponyát, a Nomád Mecseki Kalandozásokat, a Felső-hegyi Teljesítménytúrát, a Pokoljáró Tar Lőrinc Teljesítménytúrát, a Gödöllő Kerékpáros 20-at, a Trianon 100-at, valamint a „16 km a XVI. kerületben” és a „Kőről Kőre a Börzsönyben” elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Megrázó videó került elő az Árpád hídi tragédiáról

A felvételen jól látható, hogy a lopott taxival a forgalommal szemben közlekedő sofőr nagyon gyorsan hajt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×