eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Akad olyan kerület, amelynek magának kell lépnie a szúnyoginvázió miatt

Bár a katasztrófavédelem folyamatosan végzi országosan a szúnyoggyérítést, bizonyos fővárosi kerületeknek maguknak kell gondoskodniuk az igencsak megszaporodott vérszívók ritkításáról - vagy mert kimaradnak az országos programból, vagy mert nem elégséges az - akár a főváros besegítésével - eddig elvégzett munka.

Ezen a héten több mint 100 ezer hektáron, csaknem 460 településen folytatódik a szúnyoggyérítés, mondta el az InforRádiónak Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, hozzátéve, tapasztalják az intenzív szúnyoginváziót.

A héten a Dél-Dunántúlon, Baranya és Somogy megyében, kiemelten a Dráva menti településeken, a Duna mentén a mosonmagyaróvári, a győri, a dunaújvárosi és szekszárdi régióban, a Tisza-tó településein, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú, Csongrád-Csanád és Békés megye számos településén dolgoznak majd a szakemberek, ismertette a BM OKF munkatársa.

A csapadékos időjárás, az erős felmelegedés és a belvizes területek is kedveznek a szúnyogok fejlődésének, tette hozzá Dóka Imre.

A megnövekedett szúnyogszám Budapesten is tapasztalható

Újpest polgármestere, Déri Tibor közölte, a tetőzést a szakemberek két hét múlvára várják. „A szúnyoggyérítés elméletileg folyamatos – ezen a héten nem, de az előző héten két alkalommal is jártak a katasztrófavédelem emberei a kerületben, illetve a jövő héten hasonlóan járni fogják a kerületet – fogalmazott a polgármester, megjegyezve: jelenleg csak a földi gyérítés megengedett, miután Magyarországon nincs olyan vegyszer, ami engedélyezve lenne légi úton történő alkalmazásra.

Déri Tibor hozzátette, folyamatosan kérik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól a szúnyoggyérítési terület bővítését, hogy az terjedjen ki például a Duna mellett található Székesdűlőre is, illetve valamennyi olyan helyszínre, ahonnan lakossági panaszok érkeznek. A polgármester szerint egyébként jó az összhang és az együttműködés, hiszen rendszerint

teljesítik az önkormányzat kéréseit

a BM OKF szakemberei.

A dél-pesti XVIII. kerület ugyanakkor nem szerepel az országos katasztrófavédelem szúnyoggyérítési térképén – erről már a városrész polgármestere, Szaniszló Sándor beszélt az InfoRádiónak. Mint fogalmazott, 38 négyzetkilométerből áll a XVIII. kerület, amely esetében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy 5 darab erdőszakaszuk is van, amik közé a többi mellett Budapest legnagyobb erdeje, a péterhalmi is ide tartozik.

Ez utóbbinál volt gyérítés, de "a családi házak környékén ilyen jellegű tevékenység nem történt, ezért meggyőződésem, hogy sokkal rosszabb a külvárosokban a szúnyoghelyzet, mint például az olyan belvárosi kerületekben, ahol kevesebb a zöld felület” – magyarázta a kerületvezető.

A XVIII. kerületi önkormányzat ezért 20 millió forintos keretből, saját költségén végezteti el a szúnyoggyérítést a következő 3 hétben.

Szaniszló Sándor hozzátette, az elmúlt időszak egymást érő felhőszakadásai rontottak a szúnyoghelyzeten, éppen ezért most a legsürgetőbb a hathatós beavatkozás.

Az InfoRádió kérdésére azt is közölte, első körben a zöldfelületeket kezelték a kerületben, és a most következő hét végén indul az utcáról utcára történő kémiai irtás, amely révén nagyban csökkenhet a szúnyoginvázió mértéke.

Negatív lakossági visszajelzések

A III. kerület több részén is, főleg a kertvárosi területeken komoly gondot okoznak a szúnyogok, a korábbinál kevésbé hatékony a szúnyoggyérítés – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozó polgármester. Kiss László megjegyezte, ha az állami gyérítés nem lesz eredményes, akkor az önkormányzat saját kezébe veheti a helyzet megoldását.

A polgármester szerint sok a negatív lakossági visszajelzés a tekintetben, hogy a kerület egyes részein

„a korábbinál sokkal kevésbé hatékony a gyérítés”,

annak ellenére is, hogy a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból is költ erre, bár ez nem lenne dolga – tette hozzá. Mint fogalmazott, más kerületek példáját követve Óbudán is fontolgatják további források bevonását a gyérítésre, segítendő az államot, „amennyiben az nem képes ellátni ezt a feladatát”.

Kiss László tájékoztatása szerint, miután összegyűltek a kerületi tapasztalatok, az érintett helyszínek ismertében fognak jelzést adni várhatóan még a héten a katasztrófavédelem irányába. Fontosnak nevezte továbbá, hogy bár két szúnyoggyérítésen is túl van a kerület, beleértve a főváros által biztosítottat is,

némi kivetnivalót hagytak maguk után az eljárások.

A polgármester arra is kitért, hogy Óbudának vannak forrásai arra, hogy saját költségén végezzen gyérítést, és amennyiben szükséges lesz, lépni fognak az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 05:00
×
×
×
×