eur:
393.73
usd:
364.49
bux:
71934.49
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) a felhőszakadásban a Pest megyei Pomáz környékén 2020. június 5-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Magyar fejlesztésű rácsokkal védenék az áramütéstől a madarakat a Hortobágyon

A Hortobágy közelében már tesztelik azt a villamos hálózati oszlopokra szerelhető védőeszközt, amely megakadályozza, hogy a madarak olyan helyen szálljanak le a villamos hálózaton, ahol megsérülhetnek. Az eszközök hatékonyságát egy éven át figyelik, és ha beválik, akkor országszerte használni fogják - közölte az InfoRádióval az E.ON szóvivője, Varga Ivett.

Az az alapfeladatunk, hogy az áramellátás zavartalanságát biztosítsuk, de ezt úgy szeretnénk megtenni, hogy közben a természeti környezetünket is óvjuk, ezért minden új hálózatunkat az állatok számára biztonságos módon tervezzük - mondta az InfoRádiónak Varga Ivett, az E.ON szóvivője. Hozzátette, hogy a meglévők biztonságossá alakítása is folyamatos feladat a vállalat számára. Ennek érdekében fogtak össze a madárvédelemben dolgozó szakemberekkel, a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és csatlakozott az együttműködéshez a Kaposvári Villamossági Gyár is. Így ezt az új fejlesztést már a hálózatra tudták szerelni - mondta a szóvivő.

Magyar fejlesztésű madárvédő rácsot tesztelnek a Hortobágyon az EON középfeszültségű hálózatán 2020-ban.
Magyar fejlesztésű madárvédő rácsot tesztelnek a Hortobágyon az EON középfeszültségű hálózatán 2020-ban.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a középfeszültségű hálózat oszlopai közül néhányon vannak úgynevezett oszlopkapcsolók, nagyobb berendezések az oszlopok csúcsain. Erre kerül egy rácsos mechanizmus, amely azt hivatott megakadályozni, hogy a nagytestű madarak olyan helyre szálljanak le vagy úgy szálljanak fel, hogy áramütés érje őket - magyarázta az újítás lényegét a szóvivő.

A mostani pilot projekt keretében a Hortobágyon 10 helyre szerelték fel a védőrácsokat. Egy évig figyelik az eszközök működését a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, és az EON szakértői két szempontból - mondta Varga Ivett. Egyrészt azt vizsgálják majd, hogy valóban védi-e a madarakat és hogy miként viselkednek a madarak az új eszköz környezetében. Másrészt áramhálózati, üzembiztonsági szempontból is vizsgálják majd, hogy biztonságosan működtethető-e az áramhálózat, egy esetleges meghibásodás javításakor milyen tapasztalatok vannak vele. "Ha mind a két szempontnak meg tudott felelni ez az új eszköz - és nagy reményeket fűzünk hozzá, hogy így lesz -, akkor egy év múlva döntenek a szakemberek arról, hogy ez akár tömeggyártásra, tömeges használatra is kerülhet az ország egész területén" - mondta Varga Ivett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, hullanak Kijev legjobb páncélosai - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, hullanak Kijev legjobb páncélosai - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×