eur:
394.6
usd:
365.77
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Katonák érkeznek fertőtlenítéshez a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonába 2020. április 12-én. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.
Nyitókép: Katonák érkeznek fertőtlenítéshez a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonába 2020. április 12-én. MTI/Mónus Márton

Új időszámítás kezdődik a Pesti úti idősotthonban

Befejezték a hosszas fertőtlenítést az épületben, az egészséges, tünetmentes, jó közérzetű idősek visszatérhetnek.

Befejeződött a fertőtlenítés a járványgócnak tekinthető, mintegy 1500 embert ellátó, fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban, ahol a tömeges tesztelések során 200-nál is többen fertőzöttet találtak, közülük 21-en meghaltak.

Az otthon lakóit különböző kórházakban helyezték el a teljes takarítás és fertőtlenítés idejére, ezt követően kerülhetnek csak vissza az otthonba, a koronavírus tüneteit produkáló betegek kórházban maradnak,

a tünetmenteseket elkülönítik a Pesti úti épületben,

az egészségesek pedig megújult környezet várja. Müller Cecíla országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati tájákoztatóján elmondta, hogy a Pesti úti idősotthonban nem ért véget az intézkedés, további fertőtlenítések, vizsgálatok jönnek a helyszínen, mindenkit tesztelnek.

Ugyanott Ruszin Romulusz dandártábornok a honvédelem képviseletében arról számolt be, hogy a Pesti úti épületben 45 ezer négyzetméternyi belső és 30 ezer négyzetméternyi külső területet fertőtlenítettek, ehhez 1500 liter fertőtlenítőt használtak fel.

A hazai idősotthonok közül a legnagyobb létszámú idősotthon helyzete politikai csatározások témájává vált, a kormányoldal a fenntartó Fővárosi Önkormányzat és a főpolgármester felelősségét firtatja az otthonban kialakult állapotok miatt, az ellenzék, illetve maga Karácsony Gergely főpolgármester viszont arra hivatkozik, hogy hiába kérte az erőforrásminisztert, tegyen az egészségügyi vezetés óvintézkedéseket a járvány által különösen is veszélyeztetett idősek védelmében az otthonokban is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban elmondta azt is, hogy már mintegy tucatnyi magyarországi idősotthonban ütötte fel a fejét a járvány, nagyobb létszámban még a Rózsa utcai otthonban bukkantak fertőzöttekre, azonban mintegy ezer más intézményben a hivatalos adatok szerint egyelőre nem.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában azt mondta, hogy

nem maradhat következmények nélkül a Pesti úti eset, jegyzőkönyvezték a helyzetet, de ma még az összefogást kell keresni,

"ma segítsük egymást, és ha majd túl vagyunk az egészen, akkor beszéljünk arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az önkormányzati fenntartású idősotthonokban".

Karácsony Gergely a Facebookon reagált az interjúban elhangzottakra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×