eur:
394.7
usd:
366.04
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Lakókat visznek kórházba a Pesti úti idősotthonból 2020. április 9-én. Az intézményben több mint százan megfertőződtek, közülük öten meghaltak.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Fidesz: még várat magára a főpolgármester válasza

Mindeddig nem válaszolt a Pesti úti idősotthonban történtekkel kapcsolatban a kormánypártok által feltett kérdésekre Karácsony Gergely főpolgármester – jelezte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A politikus felidézte, pénteken arról érdeklődtek a magyar emberek nevében, igaz-e, hogy a járvány kitörésekor és utána hetekig nem volt főállású orvos az otthonban, igaz-e az, hogy hagyták távozni a korábbi orvost, aki visszavonta ugyan a járvány miatt felmondását, de munkájára az intézmény nem tartott igényt. Arról is érdeklődtek, hogy írattak-e alá titoktartási nyilatkozatot a korábbi orvossal, és ha igen, ezt miért tették, „mit kell titkolni”.

Mindezt most azzal egészítették ki,

igaz-e, hogy a mai napig nincs a Pesti úti idősotthonban orvos

– tette hozzá Hollik István, emlékeztetve arra: a fővárosi önkormányzat által fenntartott intézményben kétszáznál is többen fertőződtek meg koronavírussal, ami a hazai betegek egyhetedét jelenti, így nyugodtan kimondható, hogy

ez az ország első gócpontja.

Meg kell vizsgálni a fenntartó felelősségét is – fogalmazott a politikus, aki kérdésre válaszolva azt közölte, a politikai felelősség megállapítására ötévente nyílik módjuk a választópolgároknak, az önkormányzati választáson.

Egy másik kérdésre a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: amikor a kormányzat részvállalást kért a településektől a koronavírus-járvány elleni védekezésből, az ellenzéki vezetésű önkormányzatok arról beszéltek, hogy ellehetetlenítik a működésüket, „ehhez képest rendeleti úton béreket emelni, azt gondolom, eléggé felháborító”.

Kifejezetten visszásnak nevezte azt is, hogy rendeleti úton olyan embert tesznek egy fővárosi cég igazgatósági tagjává Rusznák Imre személyében, „aki a 2010 előtti Demszky-korszak legsötétebb parkolási ügyeiben volt benne”.

Mint arról az Infostart beszámolt, az operatív törzs szombati tájékoztatóján elhangzott, hogy befejeződött a fertőtlenítés a járványgócnak tekinthető, mintegy 1500 embert ellátó, fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban, ahol a tömeges tesztelések során 200-nál is többen fertőzöttet találtak, közülük 21-en meghaltak.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában azt mondta, hogy nem maradhat következmények nélkül a Pesti úti eset, jegyzőkönyvezték a helyzetet. Karácsony Gergely főpolgármester korábban arra hivatkozott, hogy hiába kérte az erőforrásminisztert, tegyen az egészségügyi vezetés óvintézkedéseket a járvány által különösen is veszélyeztetett idősek védelmében az otthonokban is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×