eur:
394.78
usd:
367.87
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Ápoló egy koronavírussal fertőzött, lélegeztető gépen lévő beteget lát el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Dolgoznak a kórházi oxigénellátás kibővítésén

Új vezetékhálózatok kiépítésével és nagyobb oxigénpalackok kihelyezésével készülnek a kórházakban az oxigénellátás zavartalan biztosítására.

Rohamtempóban dolgoznak a kórházakban, hogy mindenhova jusson elég oxigén, és arra is van példa, hogy védőnőket tanítanak be lélegeztetőgépek kezelésére - írta a hvg.hu. A főképp a tüdőt támadó koronavírus-fertőzés súlyos esetben olyan gyulladást okoz a légzőszervben, hogy jelentősen csökken a légzőfelület, ezért szükséges a mesterséges oxigénpótlás.

A portál arról ír, hogy ma Magyarországon három olyan vállalkozás van, amelyik orvosi oxigénnel képes ellátni a kórházakat. A Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetője, Bohner Zsolt arról számolt be, hogy az ipari leállások miatt felszabadult kapacitásaikat is az orvosi gáz előállításra fordítják, ezért a normál időszakhoz képest triplaannyi egészségügyi célú terméket állítanak elő. Van elég oxigén, ma még egyszerűen tudják kezelni a járványügyi helyzetet - hangsúlyozta az ügyvezető. Szerinte

orvosi oxigénből bőségesen lesz akkor is a kórházakban, ha tömegessé válik a megbetegedés.

Ha mégis gond adódna, akkor korlátozzák az ipari fogyasztók oxigénfelhasználását. A cégnek egyébként több mint 10 ezer partnere van az ipar területéről, és 140 egészségügyi intézményt lát el oxigénnel.

Mivel a járvány még messze nem érte el a csúcspontját, és minden várakozás szerint most kezd majd jelentősen nőni a betegszám, ezért a megemelkedő betegszám ellátására készülve

számos kórházban a tartályokat és az elpárologtatókat nagyobbakra cserélték, főként azokban az intézményekben, amelyek kiemelt státust kaptak az elmúlt hetekben.

Az ügyvezető szerint jelenleg a cég saját költségre sok tízmillió forintos nagyságrendben dolgozik azon, hogy az újonnan létesülő betegágyakhoz is elérjenek a csővezetékek, készülve a betegek fogadására.

Azokban a kórházi épületekben, ahol nincs ilyen hálózat és idő sincs már arra, hogy kiépüljön, szükségágyakat állítanak fel, melyek oxigénellátását palackokkal biztosítják majd. Az ágyak mellé kerülő nagy űrtartalmú és nehéz palackok kiszállításához és cseréjéhez katonák és készenléti rendőrök segítségét kérték.

Vannak, akik koronavírustól függetlenül is oxigénterápiára szorulnak. „Ők azok, akik valamilyen krónikus légzési rendellenességben szenvednek, mi 4 ezer ilyen beteget látunk el, számuk országosan 12 ezer lehet.” Az ügyvezető azt mondta, az ő ellátásuk is rendben van, „velük kapcsolatosan az a fontos, hogy ők kiemelt betegek, hisz mind az életkoruk, mind az egészségi állapotuk a veszélyeztettek közé sorolja őket".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×