eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kozma Ottó háziorvos receptet ír fel rendelőjében betegének, Botfalusi Zoltánnénak Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Orvoskamara: felkészületlen az egészségügyi rendszer egy nagyobb járványra

Se az egészségügyi dolgozók védőfelszereléssel ellátásával, se az orvosok és a lakosság felé irányuló kormányzati tájékoztatással nem elégedett a Magyar Orvosi Kamara. A köztestület szerint jelenleg a kormány veszélyezteti a zömében 60 év feletti háziorvosok épségét. Az Emmi határozottan cáfol.

Az a helyzet állt elő, hogy idős, sokszor beteg kollégákat küldünk a frontvonalba megfelelő védőeszköz, védelem, megfelelő felszerelés nélkül - hangzott el a Magyar Orvosi Kamara sajtótájékoztatóján az Index tudósítása szerint. A portál szerint Kincses Gyula, a kamara elnöke kijelentette, hogy az egyébként a büntetésvégrehajtás által készített sebészi maszk - amiből 50 darabot kapnak a háziorvosok - nem alkalmas a védelemre, egy beteget vizsgáló, ellátó orvost nem óv meg a koronavírustól, az csak azt akadályozza meg, hogy a fertőzött továbbadja a fertőzést.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke és vezetőtársai közös sajtótájékoztatón figyelmeztettek arra, hogy az egészségügyi dolgozók megfelelő védelme nélkül nem lesz képes kezelni a járványt az állami betegellátás, és

jelenleg egyáltalán nem állnak rendelkezésre az orvosok, nővérek, szakdolgozók védelméhez szükséges eszközök.

A kamara szerint a magyar háziorvosok fele 60 év feletti, ami tekintve, hogy az új koronavírus elsősorban az idősebbekre jelent veszélyt, nem túl biztató az ellátásbiztonság tekintetében sem, mivel jelenleg ők bonyolítják a legtöbb orvos-betegtalálkozást.

Elhangzott az is, hogy a védőeszközök egész Európában hiányoznak, de az orvosi visszajelzések alapján sem a háziorvosoknál, sem a kórházi osztályokon nem áll rendelkezésre az a maszk, amely a viselőjének nyújt védelmet.

Ismeretes, hogy Müller Cecíila országos tisztifőorvos kedden, az operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón utasította vissza az egészségségügyi dolgozók védelmével, védőeszköz-használatával és az ellátórendszer működésével kapcsolatos kritikákat annak kapcsán, hogy a Bajcsi-Zsilinszky kórház 16 dolgozóját helyezték karanténba, miután kapcsolatba kerültek egy koronavírus-fertőzött beteggel.

Kincses Gyula szerint eddig egyszer hívták meg a kamarát az operatív törzs ülésére, de a járványvédelmi együttműködéshez komoly kormányzati szándék is kell.

Az elnök szerint

fontos figyelmeztetniük a lakosságot, jelenleg nem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek a magyar egészségügyben dolgozók biztonságos munkavégzéséhez. A védőfelszerelések minden szinten hiánycikkek.

Úgy fogalmazott, az az alapállásuk, hogy az egészségügy a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát, de ugyanezt várják el a kormánytól is.

A MOK szerint egyébként

hiány van az alapanyagokból is, amelyekből érdemi védőfelszerelést lehetne gyártani akár országon belül, korábban ugyanis a legtöbb ilyen eszközt Kínából importálták.

Nem kezdődött meg ezek beszerzése időben, a kínai légiforgalmi korlátozások pedig nemcsak az ottani drámai helyzetben, hanem azon felül is szinte lehetetlenné teszik a legalapvetőbb védőöltözetek és eszközök megszerzését a magyar hatóságok, és elsősorban az egészségügyi intézmények számára.

Lénárd Rita kamarai alelnök

hiányolta a lakosság tájékoztatását is,

a MOK ezzel kapcsolatban a honlapjáról letölthető tájékoztatót, valamint az orvosoknak folyamatosan feltöltött szakmai anyagokat is kiemelte, dea lakosság megfelelő információkkal történő ellátását egyértelműen kormányzati feladatnak tartják.

A MOK arra kéri a lakosságot, lehetőség szerint maradjanak otthon,

a háziorovosokkal pedig szükség szerint telefonon tartsák a kapcsolatot.

A kamara kéri a kormányt, hogy a védelemhez, a megfelelő járványügyi felkészüléshez, a betegellátáshoz, a kieső bevételek pótlásához szükséges döntéseket mihamarabb hozzák meg, és hivatalosan tájékoztassák a lakosságot arról, hogy inkább senki se menjen sehova, a felesleges orvos-beteg találkozásokat mindenki kerülje el.

Kincses szerint Magyarországon ma nincs járvány, de a jelenlegi felkészüléssel azt nem is tudná kezelni a kormány. A kamaraelnök hozzátette, arra kaptak egyértelmű ígéretet, hogy ha járvány lesz, akkor nem az alapellátásra terhelik majd a betegtömeget.

Az Emmi válasza

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan cáfolja a Magyar Orvosi Kamara vezetőinek mai sajtótájékoztatóján elhangzottakat. Mint közölték, jelenleg minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosok, a nővérek és szakdolgozók számára. A mentők védőruhában szállítják be mindazokat, akiknél csak felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházakban védőruhás orvosok vizsgálják az embereket. Túl azon, hogy jelenleg valamennyi kórház kellő mennyiségű védőfelszereléssel rendelkezik, további hatvanezer olyan speciális maszk van, amelyek a legnagyobb biztonságot garantálják azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik naponta szoros kapcsolatba kerülnek az új koronavírussal fertőzött betegekkel, illetve azokkal, akiknél felmerülhet a fertőzés gyanúja.

A háziorvosok esetében az NNK új eljárásrendje biztosítja, hogy minimálisra csökkenjen a találkozás azokkal, akiknél egyáltalán felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja. A MOK vezetésében ülő orvosoknak tudniuk kell – ha nem tudják, az nagy baj, ha tudják és mégis az ellenkezőjét állítják, akkor az már minősíthetetlen –, hogy a háziorvosoknak maguknak kötelességük biztosítani a működésükhöz szükséges feltételeket. Ők felelősek a saját és a betegeik biztonságáért is. Ha kell, az állam természetesen kisegíti őket, most például védőmaszkokkal - teszik hozzá.

Az Emmi szerint nem igaz az sem, hogy nem megfelelő a lakosság tájékoztatása. Az Operatív Törzs naponta tart tájékoztatót, tucatszor hallhatók-láthatók a megelőzést szolgáló rádióhirdetések és tévés kisfilmek, a kormány a hivatalos oldalán, a zöldszámokon és e-maileken keresztül állandó kapcsolatot tart a lakosokkal.

"Az pedig példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben, egy világjárvány kitörésének küszöbén próbálja zsarolni a kormányt az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével. Ilyenre sehol nincs példa a világon. Ezt akarná az orvostársadalom? Most az összefogás ideje van, nem a zsarolásé" - zárul a közlemény.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×