eur:
385.89
usd:
355.46
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nyitókép: Pixabay.com

Kampány indult a bérkiegyenlítésért

Egy éven belül kiderülhet - többek között a Fővárosi Önkormányzatnál, a BKK-nál vagy épp a Sparnál -, hogy mekkora a férfi és női fizetések közötti eltérés az azonos munkakörökben dolgozóknál. Több hazai szervezet is csatlakozott az Amnesty International nőnapi kampányához.

Nőnap alkalmából az Amnesty International Magyarország kezdeményezésére több munkaadó is vállalja, hogy egy éven belül, 2021. március 8-áig nyilvánosságra hozza, milyen bérkülönbségek vannak a női és férfi munkavállalóik között - írta a Népszava. Az ”Egy Lépéssel Közelebb” kampányához már csatlakozott

a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a Fővárosi Önkormányzat, és több fővárosi kerület: a II., IV., VI., XIV. kerület.

Az akcióhoz a versenyszférából a többek között a SPAR, a Netpincér vagy az IKEA ígérte meg a csatlakozást. Részt vesz az kampányban a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nőtagozata is. Az Amnesty azt szeretné elérni, hogy a kampány nyomán minél több munkaadó vállalja, hogy teljes átláthatóságot teremt a bérezési gyakorlatában a nemek közötti különbségeket illetően.

A probléma súlyát érzékeltetendő a lap idézi az Eurostat legfrissebb adatait: Magyarországon 14,2 százalékkal alacsonyabb a nők átlagos bruttó órabére, mint a férfiaké. A KSH 2019 első félévére vonatkozó számításai szerint

a férfiaknak átlagosan havi bruttó 68 ezer forinttal magasabb a keresete.

Ha ebbe azt a „láthatatlan”, kifizetetlen, de annál valóságosabb munkát is beleszámítanánk, amit a háztartásokban jellemzően a nők végeznek, a különbség még jelentősebb lenne.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×