eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (b-j) beszélget az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben 2018. június 28-án.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Gyévai Zoltán: az Európai Néppárt és a Fidesz is eldugta a kártyákat

Az InfoRádió értesülése szerint heteken belül egyeztet egymással Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke. Az uniós szakértő azt mondja: az idegek harca folyik, a magyar kormányzópárt tagságáról pedig nincs még döntés.

Egyelőre még nem szivárgott ki semmi abból a jelentésből, amelyet az Európai Néppárt vezetésének megbízására az úgynevezett "három bölcs" készített a Fideszről.

Tavaly márciusban az Európai Néppárt politikai gyűlése megszavazta, hogy felfüggesszék a Fidesz tagságát a jobbközép pártcsaládban. Pontosabban úgy módosították az eredeti javaslatot, és végül arról szavaztak, hogy a Fidesz önként felfüggeszti tagságát a Néppártban, amíg a vele szemben indított vizsgálat tart, és ezzel mindkét fél egyetért.

A döntés értelmében a Néppárt által szabott feltételek teljesülését és a jogállamiság érvényesülését egy "bölcsek tanácsa" vizsgálja majd, ennek vezetője a belga Herman van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke. 2000-ben egy hasonló testület ellenőrizte a szélsőjobboldallal összefogó Osztrák Néppártot, amelynek vezetője akkor Wolfgang Schüssel kancellár volt, aki most a Fideszt ellenőrzi majd.

A Néppárt politikai választmánya február 3-án ül össze,

elvileg ezen kellene dönteni a Fidesz sorsáról. Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője szerint három lehetőség áll fenn.

"Az egyik az, hogy úgy találja a jelentés, hogy a Fidesz esetében nincs ok tovább folytatni az eljárást, visszaveszik a magyar kormánypártot. A másik, hogy a párt kizárását javasolják az Európai Néppártból azért, mert nem egyezik a politikája a néppárti alapértékekkel. A legkényelmesebb megoldás mindenki számára az lenne, ha maradna a felfüggesztés,

újabb határidő támasztásával."

A Fidesz dönt majd az Európai Néppárti tagságáról - mondta Deutsch Tamás, a magyar kormánypárt európai parlamenti delegációvezetője.

"Bármikor van a tanácskozás, mi annak örülünk. A tanácskozás időpontjáig a Fidesz a saját maga politikai jövőjére vonatkozó döntést meg fogja hozni."

Uniós várakozások alapján a Fidesz abban az esetben hoz önállóan döntést a tagságáról, ha az esetleges kizárásáról érkeznek hírek a pártközpontba.

Ez azonban információink szerint korántsem biztos. A magyar kormányzópárt a tavalyi európai parlamenti választások előtt élesen bírálta például Manfred Webert, néppárti csúcsjelöltet, jelenlegi európai parlamenti frakcióvezetőt. Úgy tudjuk, a bajor politikus a korábbi heves reakciói ellenére már inkább a Néppárton belül tartaná a Fideszt. "Idegek játéka folyik itt", sem Budapest, sem az Európai Néppárt egyelőre nem nagyon mutatja meg a lapjait egymásnak.

Brüsszeli információk szerint Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a héten személyesen egyeztet majd Orbán Viktorral a Fidesz jövőjéről. Ezt azonban a magyar kormányfő közvetlen környezetéből többen is cáfolták: nemhogy ezen a héten nem lesz egyeztetés, de időpont sincs a találkozóra. Megbeszélés viszont minden bizonnyal még januárban lesz, és nem Budapesten – értesült az InfoRádió.

A témáról bővebben is hallhat szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×