eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Brüsszel, 2018. június 29.Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezleten 2018. június 29-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: Stephanie Lecocq, MTI/EPA

Elkészült a "bölcsek" jelentése az Európai Néppártban felfüggesztett Fideszről

A dokumentum - lapértesülések szerint - Donald Tusk, a pártcsalád vezetőjének asztalán van.

Elkészült az Európai Néppárt "bölcseinek" jelentése a Fidesz tagságának felfüggesztésével összefüggésben - írja a Népszava. A lap hozzáteszi, a dokumentum Donald Tusk pártelnök asztalán van.

A pártcsalád február 3-4-én összeülő politikai gyűlése dönthet is a tavaly márciusban felfüggesztett magyar tagpárt jövőjéről. A lap információi szerint Tusk most egyeztet a tagpártokkal, és Orbán Viktor pártelnökkel is találkozik.

Úgy tudni, a jelentős befolyással bíró német kereszténypártok még nem jutottak dűlőre a kérdésről, hogy mi legyen a Fidesszel. A Fidesz a lap forrásai szerint nem ússza meg az elszámoltatást, és akár meg is hosszabbíthatják a felfüggesztést. Lehetőség az is, hogy a Fidesz lép ki. Sok szakértő szerint az Európai Néppárt számára ez lenne a legjobb megoldás.

Az összeállításban ugyanakkor szerepel, hogy Orbán Viktornak nem kevés híve van a pártcsaládban, és akadnak köztük olyanok is, akik vele együtt távoznának, ha kenyértörésre kerülne a sor. Ezzel függhet össze, hogy meg nem erősített hírek szerint a Fidesz kijelölt "bölcsei" ellenjelentésen dolgoznak, amelyben feltehetőleg az EPP politikai irányvonalát minősítik. A magyar kormánypárt politikusai régóta hangoztatják, hogy az ernyőszervezet balra tolódott, letért a kereszténydemokrácia útjáról. Nem kizárt, hogy a Novák Katalin államtitkár és Varga Judit miniszter, valamint Szájer József EP-képviselő közreműködésével állítólag készülő értékelés arra is szolgálna, hogy megalapozza a Fidesz távozását az Európai Néppártból.

Az ügyben fontos lehet, hogy Donald Tusk az amerikai New York Times-nak azt mondta: Orbán Viktor “túl messzire ment” a liberális demokrácia tagadásában. Ugyanakkor a pártcsaládban senki sem akarja megbüntetni a magyar miniszterelnököt a migrációval kapcsolatban elfoglalt álláspontja miatt. Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője a Der Spiegelnek úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor mostanáig nem teljesítette a Fidesz felfüggesztéséről hozott határozatba foglalt feltételeket, ezért még bizonyítania kell, ha maradni akar.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×