eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay.com

A fiatalok hetven százaléka hagyja el nehezen a szülői házat

A fiatalok 70 százalékának nehezen megy az elköltözés a szülői házból – derül ki az SOS Gyermekfalvak felméréséből.

Az online kérdőívet csaknem 600 olyan felnőtt töltötte ki, akik az elmúlt tíz évben költöztek el a családjuktól – mondta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalu szakmai vezetője az InfoRádiónak.

"A megkérdezett fiataloknak a 30 százaléka alig várta, vagy örömmel vette ezt a lépést – fogalmazott –, vélhetően érzelmileg is kész volt erre. A többiek azonban nehezen vették: 70 százalékuknál jelentett valamilyen nehézséget az önállóság.

Hogy ez érzelmi vagy anyagi nehézség, nagyon változó a fiatalok körében."

Pénzügyi nehézséget jelenthet egy albérlet, hiszen kevesen tehetik meg, hogy önálló lakásba költözzenek – jegyezte meg a szakértő, de ugyanígy felmerülhet bármilyen ügyintézési- vagy háztartási nehézség, esetleg betegség, és akkor is a szülőkhöz fordulnak segítségért a fiatalok. Azok, akik féltek az elköltözéstől, leginkább attól tartottak, hogy

magukra lesznek utalva: nem lesz munkájuk és nem tudják magukat eltartani.

A fiatalok túlnyomó része rendszeresen vagy alkalmanként, de tanácsot kér a szüleitől. Az esetek felében a szülők leginkább pénzzel támogatták a gyermekeik önálló életkezdését.

Szilvási Léna a gyermekvédelemben élő fiatalokról is beszélt. Hangsúlyozta, nekik gyakorlatilag

egyetlen esélyük van, nem hibáztatnak.

Ezért fontosnak tartja, hogy minél több olyan program legyen, amely által ők is lehetőséget kaphatnak. Például ha egy fiatal tanul, akkor 24 éves koráig utógondozásban vehet részt – fogalmazott.

"A dolgozó fiatalok csak 22 éves korig kérhetik az utógondozásukat, ha esetleg hamarabb kiléptek, megbillentek és visszajönnének. Illetve 30 éves korukig igénybe vehetik az otthontámogatást, a fiataloknak egy része jogosult erre, ami maximálisan 1 millió 900 ezer forint" – ismertette.

Szilvási Léna szerint ennél nagyobb állami támogatásra van szükség. Mint mondta:

példaképeket kell állítani a fiatalok elé.

A programba olyan sikeres embereket vonna be, akik állami gondozásban vagy nevelőszülők gyermekeként nőttek fel, és életútjukkal motivációt és reményt adhatnak az ifjaknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×