Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Irsai Olivér szőlőt szüretelnek a Baranya megyei Palkonyán 2018. augusztus 1-jén. Ezen a napon kezdődött a szüret a villányi borvidéken.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Fontos változásokra kell figyelniük a borászoknak

Augusztus 1-én hivatalosan is megkezdődött a borpiaci év, de előbbre tart a természet, van ahol már július végén szüreteltek.

Több intézkedéssel is segíti a borászatokat az Agrárminisztérium. Áttekintették a termelők adminisztratív terheit, és javaslataik alapján a szaktárca több területen is csökkentette a borászok kötelezettségeit, az új szabályok július végén léptek életbe - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára az M1 reggeli műsorában.

Brazsil Dávid arról is beszélt, hogy a borpiaci év hivatalosan augusztus 1-én kezdődött, de van, ahol már másfél-két héttel korábban, július végen hozzáláttak a szürethez.

A miniszteri rendelet alapján,

függetlenül attól, hogy a szőlőt mikor szüretelték, az már az új borpiaci évhez kötődik,

vagyis hiába szedték le júliusban, a jogszabály úgy tekinti, mintha augusztusban kezdték volna a szüretet. Ez a rendelkezés kihat a melléktermék-elszámolásra is, ugyanis a borpiaci éven belül keletkezett melléktermékkel - törköllyel és borseprővel - a borpiaci éven belül kell elszámolni, de azzal, hogy ezt augusztus 1-től számítják, az elszámolás vége kitolódik jövő év júliusáig.

Változás az is, hogy eddig az Európai Bizottság döntött arról, hogy a must természetes alkoholtartalmát 1,5 térfogatszázalék helyett 2 százalékkal lehessen javítani,

most az agrárminiszter dönt róla, két héten belül.

Korábban problémát okozott, hogy hiába nyújtotta be a kérelmet Magyarország, a döntés csak november végén, december elején született meg. Az agrárminiszter rendelete kezeli a kisüzemi bortermelő piacra történő visszatérését és saját fogyasztású borának tárolását is.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. december 7. 08:35
×
×
×
×