eur:
393.6
usd:
364.45
bux:
71838.58
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Orbán Viktor miniszterelnök, Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (j-b) a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án.
Nyitókép: Veres Nándor

Elemzők: Orbán Viktor regionális vezető szeretne lenni

A Fidesz saját, mérsékeltebb emberei is háttérbe szorulhatnak a kultúrában a miniszterelnök tusnádfürdői beszéde alapján - véli a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. A Nézőpont Intézet igazgatója ugyanakkor úgy látja, Orbán Viktor csak a kereszténydemokrata szemléletet vinné át a kultúra és a gazdaság területére is.

A kormánypártok egy általuk nemzetibbnek ítélt irányba terelnék a kulturális és a tudományos életet – reagált Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédére Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. A nem kifejezetten erősen nemzeti karakterű és pusztán mérsékelten jobboldali kulturális újságírók és művészek háttérbe fognak szorulni – vélekedett a szakértő. Szerinte olyan intézmények is támadás alá kerülnek, amelyek élére már a Fidesz nevezett ki a párthoz „egyébként kifejezetten hű, de mérsékelt embereket”.

„Úgy gondolják, hogy a kutúra egy olyan csatatér, ahova radikálisabb, erősebb nézőpontokra lesz szükség ahhoz, hogy győzedelmeskedni tudjanak hosszútávon a kultúrharcban”

– fogalmazott.

Rajnai Gergely szerint a kultúrharcnak nemzetközi vonatkozása is lehet. Steve Bannon és az amerikai populistákat támogató erők szeretnének európai szinten összefogni. „Ez egy kulturális forradalom is” – vélekedett a szakértő. A populista erők nézeteivel megegyező, európai értékeket erősítő kultúrát építenének – vélekedett.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója viszont úgy vélte, hogy Orbán Viktor csak a kereszténydemokrata értékrendet érvényesítené a hatalmon kívül is. Az elemző szerint érthető, ha a miniszterelnök arra törekszik, hogy nem csak a politikában, hanem a kultúrában és a gazdaságban is az ő értékrendje szerint alakuljanak az erőviszonyok.

A Nézőpont Intézet igazgatója hozzátette: a kormányfő megszervezte a közép-európai szövetséget, amelyet kereszténydemokrata alapokra helyezett. Ez szerinte nem a hagyományos jobboldali kereszténydemokráciát jelenti csupán, hanem a keresztény életvitel, életmód védelmét, illetve a demokratikus többségi felhatalmazás fontosságát is, hogy

a társadalom többségének az elvárásai szerint, alapvető értékrendbeli döntések alapján irányítsák az országokat.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a konzervatív lengyel, a liberális cseh és a szociáldemokrata szlovák kormány is kereszténydemokratának értelmezhető, mivel hasonló értékeket vallanak.

Nemzetépítés

Orbán Viktor a nemzetek szövetségeként képzeli el az erős Európát, ezért is beszélt nemzetépítésről Tusnádfürdőn – mondta a Nézőpont Intézet igazgatója. Mráz Ágoston Sámuel úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök elképzelése Emmanuel Macron által képvisel álláspont ellenpólusaként fogható fel, a francia elnök ugyanis – a nemzeti helyett – európai szuverenitásról beszél megszólalásaiban.

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a Kárpát-medence újjáépítéséről a kormányfő Erdélyben beszélt, ahol el kellett magyaráznia, hogyan értelmezhető ez román és magyar szempontból.

Orbán Viktor a magyar közösség kulturális építése mellett a közép-európai országok gazdasági és infrastrukturális együttműködését is beleérti ebbe

– tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint viszont – azzal együtt, hogy Erdélyben kellett a helyiekhez szólni – mindennek, amit Orbán Viktor mondott, nemzetközi üzenete is volt. Rajnai Gergely szerint a magyar miniszterelnök regionális vezető szeretne lenni, és erre a kormányfőnek van esélye.

Az Európán végigsöprő populizmust egyre többen magyar kormányfő nevéhez kötik, különösen a régióban. „Miközben egy lengyel szavazó a saját jobboldali pártjára szavaz, azért némileg kötődik Orbán Viktorhoz, míg egy magyar szavazó nem kötődik egy lengyel politikushoz” – fogalmazott Rajnai Gergely. Az elemző úgy vélte,

az Európai Parlamenten belül megalakulhat egy új populista, jobboldali, erős nemzeti keresztény karakterű politikusokat összefogó pártcsalád, Orbán Viktor vezetésével.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×