eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Eltörölhetővé vált egy világszintű kór

2030-ra akár teljesen felszámolhatják a krónikus hepatitisz C vírusfertőzést - nyilatkozta az InfoRádiónak a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének alelnöke. Az egyesület 12 éve rendezi meg minden évben július 28-hoz közel ezt a napot, mert akkor született Samuel Blumberg, a Hepatitisz B vírus felfedezője.

Már két éve elérhetőek azok az új gyógyszerek, amelyekkel a hepatitisz C gyógyítható. Az egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy 2030-ra teljesen felszámolja a vírusfertőzést - mondta Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének alelnöke.

"2017-ben Magyarország is csatlakozott ehhez a célhoz.

A hepatitisz C esetében reális esély van arra, hogy a betegeket meggyógyítsuk,

de ehhez az kell, hogy a magas rizikócsoportba tartozó betegek, valamint az orvosok is gondoljanak arra, hogy ez a betegség létezik" - tette hozzá.

Az egyesület alelnöke azt is elmondta, hogy a hepatitisz B kevésbé gyakori, mint a C, mivel a B ellen 1998 óta van már védőoltás is, amit 12 éves korban adnak, valamint évtizedek óta szűrik a vérkészítményeket. A C változatot 1989-ben fedezték fel, és 1992 óta szűrik a vérkészítményeket.

A rizikócsoportba tartoznak azok, akik 1992-93 előtt estek át műtéten, és vért, vagy vérkészítményt kaptak. Ebbe a csoportba tartoznak még az intravénás droghasználók, valamint a tetováltak, és testékszerrel rendelkezők akkor, ha nem megfelelő helyen, higiéniás körülmények között kapták a testfestést vagy a testékszereiket. Azok is a rizikócsoporba tartoznak, akiknek a családjában felmerült már ilyen betegség. Vannak olyanok is, akik a munkájuk során fertőződtek meg: egészségügyi, rendvédelmi dolgozók, rendőrök - vázolta fel Werling Klára.

  • A hepatitis B és C változatok a legveszélyesebbek, mert azok az akut fertőzés után krónikussá válnak és májzsugor, májrák alakul ki.
  • A hepatitis A és E akut betegséget okoz, amelyek meggyógyulnak és nem alakul ki belőlük krónikus betegség.
  • A hepatitis D vírus akkor tudja megfertőzni a szervezetet, ha egyidejűleg vagy korábban az egyén hepatitis B vírussal is megfertőződik/megfertőződött. A betegség krónikussá válhat.

A betegek kétharmada nem tudja, hogy hepatitiszes

"A világnap fő célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, hiszen a magyar adatok azt mutatják, hogy a hazai betegek egyharmada, 30-32%-a tud csak a betegségéről, és csak a fertőzöttek 20%-a kapta meg eddig a kezelést" - mondta a szakember, aki szerint nagyon fontos feladat a betegségükről nem tudók felderítése.

Ők ugyanis elmennek pedikűrre, manikűrre, fogorvoshoz, és ha véletlenül nem megfelelőek a higiéniás körülmények, továbbadhatják a vírust.

Az egyesület alelnöke arról is beszálmolt, hogy a betegekségüket ismerők kétharmada 1945 és 1970 között született.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×