eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Csupó Gábor Pappa Pia című filmjének forgatása a budapesti Vízisport utcában 2016. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Emelné a kormány a filmes adókedvezményt

A társasági adóról és a mozgóképről szóló törvények módosításáról szóló javaslat szerint 25-ről 30 százalékra nőne a filmes adókedvezmény, ezzel párhuzamosan évente 50 milliárd forint filmgyártási költséget fizetne vissza az állam támogatásként a filmelőállítóknak. A javaslatot kivételes eljárásban már július 20-án elfogadná a parlament.

A javaslat indoklása szerint a nagyköltségvetésű produkciók beáramlásával létrejött több száz munkahely hozzájárul Magyarország gazdasági fejlődéséhez, másfelől az adó-visszatérítésre jutó adóbevétel aránya is dinamikusan emelkedik.

A 2004-ben bevezetett magyarországi filmes támogatási rendszernek köszönhetően

Budapest mára Európa egyik filmes központjává vált,

ami jelentős bevételeket termel nemcsak a produkcióknak, hanem az államnak is - írja összeállításában a Napi.hu.

Az adókedvezmény 2004-es bevezetése óta a filmipar teljes bevétele többszörösére nőtt, a legnagyobb bevételnövekedés 2013 és 2014 között volt, amikor az egy-egy filmalkotásnak adható adókedvezmény 20-ról 25 százalékra nőtt.

A Filmalap az elmúlt évek tapasztalataira hivatkozva az írja, 1000 forint adó-visszatérítés 3240 forinttal növeli a hazai GDP-t, másodlagos költéseket generál.

A filmgyártásra vonatkozó módosítás szerint a magyarországi filmipar további fejlődése érdekében 25 százalékról 30 százalékra emelnék a közvetett támogatás mértékét. Ez azt jelenti, hogy a filmelőállítók az itt forgatott magyar és külföldi produkciók elszámolható költségeinek 30 százalékát visszakapják közvetett magyar állami támogatásként.

A támogatás forrása a magyarországi vállalkozások befizetései, amiért a cégek a támogatásra szánt összeget az adóalapjukból és az adójukból levonhatják, azaz adókedvezményként számolhatják el.

A vállalkozások közvetlenül is támogathatnak egy-egy filmalkotást, de a Magyar Nemzeti Filmalap letéti számlájára is befizethetik a filmtámogatást, ami után az adókedvezmény igénybevételére jogosító támogatási igazolást kapnak - függetlenül attól, ha a támogatandó filmalkotás akkor még nem ismert, írja a Napi.hu.

Az adókedvezmény mellé 50 milliárd közvetett támogatás

Az Országgyűlésnek most benyújtott módosítási javaslat erre az évre 50 milliárd forintos felső keretet határoz meg, ennyit gyűjthet a Filmalap a tao-támogatások letéti számláján, ezzel párhuzamosan a közvetett támogatás mértéke 25-ről 30 százalékra emelkedik.

Ez azt jelenti, hogy az állam a módosítást követően évente 50 milliárd forint értékben fogja a filmelőállítóknak visszafizetni a gyártási költségük 30 százalékát,

azaz évente mintegy 166 milliárd forint értékben készülhetnek Magyarországon filmek - olvasható az indoklásban.

Az Európai Bizottság 2018. július 10-én már jóváhagyta a magyarországi filmszakmai támogatási program módosítását.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×