eur:
395.25
usd:
367.43
bux:
71562.17
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Könönség a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) együttes koncertjén a Fishing on Orfű fesztivál harmadik napján, 2017. június 22-én.
Nyitókép: Sóki Tamás

Léder László: vissza kell csempésznünk az apákat a családba!

Általános társadalmi probléma, hogy az édesapák indokolatlanul keveset vesznek részt gyermekeik életében. Pedig kutatások bizonyítják, hogy a családi nevelésben aktívan résztvevő apák gyermekei jobban teljesítenek tanulmányaikban - mondja Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója.

Mindenki ismeri a mondást: "Adjunk bele apait, anyait". De nem elég az anyai beleadás, több apai kellene. Ugyanis az apák indokolatlanul keveset vesznek részt a család életében, a gyermekeik nevelésében és mondjuk az óvodai, iskolai, sőt, a bölcsödei életben.

Vissza kell csempésznünk az apákat a családba

- fejtette ki Léder László, az Apa Akadémia alapítója.

A pszichológus szerint az apák szerepe a nevelésben sokkal fontosabb, mint hinnénk, ezt tudományos kutatások is igazolják. Valamiért kialakult az a téveszme, amit generációról generációra adunk át, hogy a nők dolga az iskolai életben való részvétel.

Meg kellene törnünk valahogy ezt a rossz varázslatot, ugyanis azt látjuk, hogy

az apa hiánya a kisfiúkra, kislányokra is egyaránt negatív hatásokkal van.

"Az iskolarendszer elnőiesedése a fiú tanulóknak láthatóan óriási hátrányt okoz. Évről évre több fiú esik ki az iskolarendszerből, jellemző a modern országokban, hogy a fiúk-lányok összehasonlításánál egyre kisebb arányban érettségiznek fiúk, és egyre kisebb arányban jutnak be felsőoktatási intézményekbe" - tette hozzá Léder László.

Amelyik családban az apák aktívak, ott a kislányok és a kisfiúk is jobban teljesítenek.

Azonban ha inaktívak az apák, vagy valamilyen okból nem tudnak részt venni a nevelésben, ott ellensúlyozni kell. Az iskolarendszerben a pedagógusok - főleg a férfi pedagógusok - dolga, hogy észrevegyék a problémát, és megpróbálják ellensúlyozni. Ha ott van az édesapa, akkor fel kell hívni a szülők figyelmét arra, hogy mindenki jobban jár, ha többet foglalkozik a gyermekeivel. A romló iskolai teljesítmény és a viselkedési problémák megjelenése mögött általában valamilyen családi konfliktus húzódik meg. Elképzelhető, hogy az ilyen gondok mögött egy apahiány van - emelte ki Léder László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×