eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Csizmadia Ervin: a hagyományos értelmiségi holdudvarok időszaka lejárt

Csizmadia Ervin: a hagyományos értelmiségi holdudvarok időszaka lejárt

Ha nem derül ki semmi komoly terhelő információ a kormányról, akkor nehéz lesz a Fideszt legyőzni - vélekedett Csizmadia Ervin politológus az InfoRádió Aréna című műsorában. A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint a hagyományos értelemben vett értelmiségi holdudvarok időszaka lejárt.

A közvélemény-kutatások jelenlegi állása szerint a Fidesz magabiztosan nyeri meg az országgyűlési választásokat - hangsúlyozta Csizmadia Ervin politológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

„A tendencia az, hogy a Fidesznek masszív előnye van. Ha az ellenzék nem tud valamilyen dehonesztáló körülményt találni a kormányzó párttal vagy akár a miniszterelnökkel szemben, akkor nehéz lesz győznie.

A Fidesz körül köröznek kisebb pártocskák, amelyek nem tudnak egymással zöld ágra vergődni”

- fejtette ki a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Csizmadia Ervin arról is beszélt, hogy egy esetleges ellenzéki összefogás előnyösebb üzenetek közvetítene, mert azt mutatná, hogy képesek a pártok egységet alkotni.

„Ha az LMP, amely szerintem a kulcsszereplő, feladja azt a korábbi pozícióját, hogy senkivel sem fog össze, akkor ennek a választók számára lehet olyan üzenete, amely megnövelheti az ellenzéki szavazók választási kedvét.

Az ellenzéki szavazók száma apad, ezért olyan jelzést kell adni, amelyre mozdulnak”

- emelte ki.

A politológus szerint legkésőbb február végére meg kell állapodni az ellenzéki összefogást sürgető pártoknak. Hozzátette: az ellenzéknek is fel kell ismernie a problémás helyzeteket, amelyekre kézzelfogható válaszokat kell adnia.

Magyarországon nehezen lenne elképzelhető egy olyan helyzet, mint ami most Németországban van, vagyis hogy a választások után több mint 100 nappal még nem tud megalakulni a kormány – mondta Csizmadia Ervin, aki szerint az emberek megzavarodnának attól, ha a választás után egy hónappal még nem lenne kormány.

„Ha a Fidesz győz, akkor gyors kormányalakítás várható, ha viszont az ellenzék, akkor a szervezeti széttagoltság okozhatna problémát” - vélekedett a politológus.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója sem az emberek, sem pedig a politológusok nem a programok alapján ítélik meg a pártokat,

a hit szerepét nem lehet lebecsülni.

A politológus szerint a sok apró ellenzéki pátnak legkésőbb a választások után létre kell hozniuk egy nagyobb, közös szervezetet, különben sosem lépnek ki a mostani helyzetükből. Szükség van vezetőre is – tette hozzá.

„Az ellenzéknek az a problémája többek között, hogy Orbán Viktorról elhiszi a közönsége, hogy képes vezetni, míg az ellenzéki tábor vezetőiről nem”

- emelte ki.

A „Válasszunk! 2018” csoportról azt mondta, ez egy újabb tanácsadó testület, egy a sok közül, nem lehet tudni, hogy meddig marad meg, és mi lesz a sorsa. Hozzátette: a hagyományos értelemben vett értelmiségi holdudvarok időszaka lejárt.

Agytröszök kellenek a pártok köré, amelyek akár az országos, akár az uniós kérdésekre naprakész válaszokat kínálnak a politikának, ilyen hálózat az ellenzéki szervezetek körül jelenleg nincsenek – mondta Csizmadia Ervin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×