eur:
395.32
usd:
368.25
bux:
71698.79
2024. július 2. kedd Ottó
Nagy változás jön az egészésgügyben

Nagy változás jön az egészésgügyben

Szerdától indul az e-recept rendszert is magába foglaló elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, ám az ígéretek szerint a betegek mindebből keveset fognak érzékelni.

Az új rendszer nemcsak azt jelenti, hogy elvileg a nyomtatott receptek nélkül is kiválthatják gyógyszereiket a patikában a betegek, hanem azt, hogy kórtörténetük, vizsgálataik és kezeléseik adatai, valamint beutalóik is mind bekerülnek egy egységes adatbázisba, egy úgynevezett internetes felhőszolgáltatásba, amelyhez jogosultságuknak megfelelően férhetnek hozzá a szakorvosok vagy akár a patikusok. Mindez a tervek szerint

összehangolja a résztvevő egészségügyi intézmények működését, és adott esetben segítheti a szakorvosi döntéseket.

Első körben a háziorvosok, a közfinanszírozott szakrendelők, a kórházak és a gyógyszertárak csatlakoznak a rendszerhez. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy néhány hete tartott konferencián azt mondta: elkerülhetők lesznek a párhuzamos vagy megismételt vizsgálatok, hiszen egy rendszerben látja mindenki, hogy mi történik egy-egy gyógyulni vágyó beteggel, ezzel

időt lehet megtakarítani, és kevesebb időt kell a kórházban, rendelőben tölteni.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a rendszer a hatékonyság és a kényelem mellett a betegek adatainak biztonságát is szolgálja.

„Ez a rendszer arra alkalmas, hogy bárki, aki hozzáfér bárki adatához, azonnal naplózza, így meg lehet tekinteni azt is, hogy ki látta az én vagy bárki más adatát” - mondta.

Ez persze az adataikért aggódók számára nem ad megnyugvást, ám az ígéretek alapján az adatbázist a bankok adatvédelmi rendszerénél is szigorúbb biztonsági előírások védik.

Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke üdvözölte a kamara által már 10 éve szorgalmazott rendszer bevezetését.

„Bizalomra van szükség mindenki részéről.

A beteg részéről, hogy elhiggyék, hogy adataik biztonságban lesznek, hogy jól fogunk tudni vele dolgozni és hogy ez a rendszer valóban olyan 5-ös szinten védett, ahogyan ezt garantálja” - mondta.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke maga is nagy reményeket fűzött a rendszer bevezetéséhez.

„Egyrészt az elszámolási viták csökkenését, másrészt a vényhamisítási problémák kizárását reméljük ettől a rendszertől, bízunk abban, hogy az orvosok és gyógyszerészek közötti szakmai kapcsolat is tovább fog erősödni” - fejtette ki.

Az Európában Észtország után Magyarországon másodikként bevezetett rendszerbe hamarosan a mentőszolgálatot is bekapcsolják.

Vartus Gergely, a rendszer koordinációjáért felelős miniszteri biztos egy hétfői háttérbeszélgetésen úgy vélte, hogy az indulás elsősorban az ágazat számára lesz izgalmas, a betegeknek kevésbé lesz észrevehető, annál is inkább mert egy átmeneti időszakban továbbra is kézhez kapják a gyógyszer kiváltására jogosító vényt vagy adott esetben a kórházi zárójelentésüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×