eur:
408.01
usd:
359.05
bux:
0
2025. április 17. csütörtök Rudolf
Milyen a jó fagylalt?

Milyen a jó fagylalt?

Pataki Ádám érdi cukrászmester személy szerint a vanília fagylaltra esküszik, a szigligeti fagylaltozó tulajdonosa pedig az olasz mestereket tekinti példaképének. A fül-orr-gégész szerint a fokozatosan, lassan elnyalt fagylalt élvezetnek is jobb, és kevesebb felső légúti problémát tud okozni.

Az első, ami megfogja a vendégeket, az, hogy hogyan néz ki a fagylalt, utána pedig a fagylalt állaga és íze a fontos – véli Pataki Ádám cukrászmester.

Az érdi Pataki cukrászda vezetője szerint a fagylalt egy nagyon összetett cukrászati termék, amiben a fehérjék, cukrok és zsírok abszolút tökéletes arányban vannak benne.

„Minél több a cukor egy fagylaltban, annál olvadékonyabb, és akkor jó egy fagylalt állaga, ha kellemesen krémes” - mondta.

A cukrászmester úgy véli, a fagylaltkészítők vállát felelősség nyomja, éppen ezért semmilyen színezéket nem használnak az eperfagylaltjuk elkészítéséhez.

Pataki Ádám szerint a hazai cukrászok eléggé kísérletezőkedvűek, de

egy fagylaltos üzletben az határozza meg a többi fagylaltnak is a minőségét, hogy a négy alapíz – a csoki, vanília, eper, citrom – korrekt ízeket tartalmaz.

A cukrászmester elmondta, hogy aAgyümölcsfagyik alapvetően vízzel, az egyéb fagylaltok pedig tejjel készülnek.

„Manapság nagyon sok élelmiszer-intoleranciával rendelkező vendég van. A gyümölcsfagylaltok nem tartalmaznak semmifajta laktóz vagy glutén összetevőt, csak gyümölcsből, cukorból és vízből készülnek. Míg a jó minőségű tejes fagylaltokat tejből főzik” - részletezte.

„A fagylalt úgy készül, hogy a fagylaltot felfőzzük 82-85 fokra, itt másfél-két percig pasztörizáljuk, majd egy gyors hűtési módszerrel 5 fok alá hűtjük. Egy napig a hűtőkamrában érleljük, és másnap fagyasztjuk a fagyasztógépben” - ismertette az érdi Pataki Cukrászda vezetője.

Hozzátette:

a klasszikus ízek mellett a vendégek kedvelik a különböző desszertek fagylaltváltozatait, a túró rudi, a gyümölcsrizs, a csokis keksz vagy az almás pite ízű fagyikat.

Árnyas gesztenyefa alatt a Balaton partján

A Szigligeti fagyizó még alig egy évtizede működik, de már nagy hírnévre tett szert a Balaton körül. Szájról-szájra terjed a híre, hogy aki jó fagylaltra vágyik, az tegyen kitérőt az északi part e festői településére. A természetes, jórészt a környéken termett alapanyagokból készült, ízletes, színes fagylaltok mellett

maga a fagyizó fekvése, a balatoni kilátás, a 100 éves épület és az udvaron álló hatalmas gesztenyefa is összetett gasztroélményt kínál a látogatónak.

Egyszer adódott a lehetőség, hogy megpályázzunk a vár alatt lévő épületben egy kis kávézót, amit egy kicsit személyesebbé szerettünk volna tenni, így jött a fagylalt – mesélte a kezdeteket Németh Zoltán, a Várkávézó, szigligeti fagyizó tulajdonosa.

Milyen a jó fagylalt?

„Első körben még vásároltuk a fagylaltot, kellett néhány év, míg anyagilag elértünk odáig, hogy használt gépeket vettünk, amivel el tudtuk kezdeni a fagylaltkészítést” - folytatta.

Elmesélt, hogy kezdetben úgy gondolta, az a jó fagylalt, ami jó magasra fel van púpozva, meg van szórva gyümölcsökkel és jó rikító színe van.

„Amikor viszont Olaszországban fagylaltokat kóstoltunk, észrevettük, hogy ugyan a turisták által frekventált helyeken valóban ez volt a jellemző, de

érdekes módon az olaszok nem ezeket a fagyikat ették. Ők kis eldugott utcácskákban lévő fagyizókban vettek fagyit, ahol a pasztell színű fagyit nem púpozták fel,

és semmi extra nem volt rajtuk. Amikor belekóstoltunk, ezeknek egészen más ízük volt, mint azoknak, amiket előtte kóstoltunk” - mesélte a szigligeti fagyizó tulajdonosa.

„Innen indultunk, ezt jártuk körbe és járjuk körbe még most is, mert az ember örökké tanul, és mindig mennie kell, fejleszteni és tanulni” - véli Németh Zoltán, aki elmesélte, hogy semmilyen cukrász előképezettsége nem volt, amikor a fagylaltkészítésbe belekezdett.

„Amikor olasz fagylaltmesterekkel beszéltem, azt mondták, jó is, hogy nem rontott el senki, mert így azt fogom megtanulni, hogy hogyan kell igazán finom fagylaltot készíteni” - mesélte a Várkávézó, szigligeti fagyizó tulajdonosa.

Túlzásba azért nem érdemes vinni

Megfájdulhat a torkunk a hideg fagyitól, ezért érdemes itt is a fokozatosság elvét betartani – hívta fel a figyelmet Noszek László fül-orr-gégész. Bizonyos helyzetekben azonban jótékony hatása is lehet a hideg desszertnek – tette hozzá a Szent Imre Kórház profilvezető főorvosa.

A különböző környezeti hatások – így a hideg és a meleg – alapvetően befolyásolhatja a torkunkban élő baktériumok, vírusok életkörülményeit. Ha a fagyitól hirtelen lecsökken a torkunkban a hőmérséklet, akkor megváltoznak a feltételek, és lecsökken a nyálkahártya védekezőképessége is – mondta a fül-orr-gégész.

Ezért fontos, hogy

aki tudja magáról, hogy érzékeny a hidegre, az fokozatosan terhelje a nyálkahártyáit, és egyszerre sokat semmiképpen se egyen a fagyiból.

A mértékletesség ebben az esetben is célravezető – hangsúlyozta a főorvos.

A hirtelen, gyorsan elfogyasztott nagy mennyiségű hideg nem tesz jót a toroknak. Ezért érdemes inkább lassan enni a fagyit, és megvárni, hogy egy kicsit megolvadjon. A fokozatosan, lassan elnyalt fagylalt élvezetnek is jobb, és kevesebb felső légúti problémát tud okozni – tanácsolta Noszek László.

Hozzátette, hogy

télen is lehet fagylaltot enni, attól nem fogunk jobban megfázni, a hőérzetünket viszont kellemetlenül befolyásolhatja.

A fül-orr-gégész közölte: általában is elmondható, hogy a hideg és a meleg a különböző gyulladásos folyamatokra jótékony hatással lehet, és ezt ki is szokták használni számos eljárásban.

A mandulaműtét utáni fájdalomcsillapításnak ugyan ennél sokkal korszerűbb eszközei is vannak, de sok szempontból hatékony a fagyi is – közölte.

„Nagyon fontos, hogy a műtét után egy bizonyos fázisban már nyeljen a beteg. Ha ez a fájdalom miatt nem lenne kellemes, akkor úgysem akarna nyelni. A hideg miatti fájdalomcsillapító hatása miatt viszont a fagyit könnyebben lenyeli a beteg, ráadásul pszichésen is jutalmazhatjuk ezzel a betegeket, főleg a gyerekeket. Ezért szoktuk a gyógyulás bizonyos fázisában javasolni a fagylaltot” - magyarázta a fül-orr-gégész.

Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a cukortartalma miatt a fagylalt nagyon komoly terhelést jelenthet a szervezetnek

– figyelmeztetett Noszek László.

Ha valaki nagyon sokat eszik belőle, akkor az komoly problémákat okozhat elsősorban a szénhidráttartalma miatt. Egy-két gombóc nyilván nem jelent gondot, de ha valaki nagyon sokáig sokat fagyizik, az a testtömegében is megmutatkozik – fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG

VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
Mutatjuk, hogyan nem követi el az egyik legnagyobb sonkahibát

Mutatjuk, hogyan nem követi el az egyik legnagyobb sonkahibát

Füstölt, kötözött, vákuumcsomagolt, hagyományos vagy gyorspácolt - csak néhány szempont a teljesség igénye nélkül, mi mindent érdemes figyelembe venni a húsvéti sonka vásárlásakor. A csomagoláson feltüntetett információkat is tüzetesen el kell olvasni felhasználás előtt.

Hogyan lett egy Nyugaton tanult bankár Putyin amerikai nyitásának kulcsembere?

Húsvét előtt úgy tűnt, hogy hiába Donald Trump amerikai elnök igyekezete, nem jön össze a jelképes határidőre a 30 napos ukrajnai tűzszünet. Viszont a háttérben tovább folytatódott az amerikai–orosz enyhülés, amelynek egyik meghatározó alakjává lépett elő egy korábban szürke illetékes, Kirill Dmitrijev, az Orosz Külföldi Befektetési Alap vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.04.17. csütörtök, 18:00
Porogi András
történész, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×