eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Döntött Strasbourg Iványi Gáborék egyházának kártérítéséről

Döntött Strasbourg Iványi Gáborék egyházának kártérítéséről

Az utolsó magyar kisegyház ügyében is határozott az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A strasbourgi törvényszék 2014-ben állapította meg, hogy az új magyar egyházjogi törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének több cikkelyét, amelyek a gondolat-, a lelkiismereti és a vallásszabadság kérdéskörét, valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságát szabályozza.

Mint akkor jelezték, Magyarországnak az ilyen törvényi szabályozás helyett lett volna más lehetősége is a "bizniszegyházak" kiszűrésére.

Keresetében kilenc kisegyház vélte úgy, sérültek a jogaik azáltal, hogy a szabályozás megfosztotta őket az egyházi státusuktól. A bíróság ugyan nekik adott igazat, három éve azonban nem határozott a kártérítésükről.

Erre 2016-ig kellett várnia a kilencből nyolc kisegyháznak, ezek 40 és 140 ezer euró közötti összeget kaptak, majd pedig most az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ügyében hozott döntést a strasbourgi törvényszék.

Eszerint a magyar államnak a jogsértések miatt hárommillió euró kártérítést - átszámítva nagyjából 935 millió forintot - és 2250 euró perköltséget kell kifizetnie.

A bíróság mostani közleménye emlékeztet arra, hogy az egyházügyi törvény - amelynek célja az volt, hogy kezelje az állami források szabálytalan felhasználásával kapcsolatos problémákat - eredetileg csak az elismert egyházak számára biztosított támogatást. Minden más vallási közösség, köztük a felperesek, elvesztették egyházi besorolásukat, noha egyesületként továbbra is szabadon folytathatták vallási tevékenységüket.

A parlament az alkotmánybíróság döntése után új jogszabályt fogadott el 2013-ban. Ennek értemében ismét egyházaknak nevezhetik magukat az olyan vallási közösségek, mint a panaszosok, azonban a parlamenttől kérelmezniük kell a regisztrációjukat, amennyiben a korábbi elbánásban szeretnének részesülni, így a pénzügyi támogatásokhoz ismét hozzá kívánnak jutni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×