eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Abban mindenki egyetért: a kormányt egyre intenzívebben támadják

Az oktatáspolitika és az árfolyamgát is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Ikotity István, az LMP képviselője a kormány oktatáspolitikáját, - ahogy fogalmazott - tudásellenes lépéseit kritizálta, mint az ágazati forráskivonást, az iskolák központosítását vagy a gimnáziumi férőhelyek csökkentését.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azonban hangsúlyozta, hogy idén 105 milliárd forinttal jutott több a közoktatási keretre, tehát nem lehet forráskivonásról beszélni.

Bárándy Gergely, az MSZP képviselője szerint

a kormánynak el kellene gondolkodnia a tüntetések láttán, hogy mit rontott el,

majd önkritikusan hozzátette, hogy ha a szocialisták ezt tették volna 2006-ban, ma nem ott tartanának, ahol. Eztán a képviselő a felsőoktatási módosítást és a civil szervezetek átláthatóságát célzó kormánypárti javaslatot kritizálta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára abban egyetértett Bárándy Gergellyel, hogy a kormányt egyre intenzívebben támadják, ám úgy látta, hogy

ez egy jól eltervezett kampány-főpróba,

amelynek legfontosabb vitája a bevándorlás ügye.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált devizahitelesek mellett emelt szót. Az árfolyamgát átmeneti segítséget jelentett, ám

a gyűjtőszámlákon felhalmozódó különbözet most, 5 év után egyszerre fog az érintettek nyakába szakadni

- vélekedett a politikus.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára viszont úgy vélte, hogy a kormány intézkedései nyomán

ma már nincs devizahitel-probléma Magyarországon,

az árfolyamgátban résztvevők 85 százalékának pedig semmi nem halmozódott fel a visszatérítések miatt a gyűjtőszámláján.

Aradszki András, a KDNP képviselője felszólalásában a kormányellenes tüntetések résztvevőit, egy “Áprilisi ifjak” feliratú tábla nyomán különböztette meg az 1848-as forradalom márciusi ifjaitól, állítva, hogy az utcára vonultak gazdája az anarchiában érdekelt.

Rétvári Bence válaszában az ellenzéki pártok politikáját kritizálta, leginkább a szocialistákét, miközben az LMP-s Szél Bernadett a civil szervezetek átláthatóságát célzó Fideszes javaslat kritikájaként “Külföldről támogatott politikus vagyok” feliratú matricákat osztott ki a kormánypárti képviselőknek.

Hörcsik Richárd, a Fidesz képviselője az Európai Bizottság energiauniós tervét kritizálta, amely szerinte nehéz helyzetbe hozná a rezsicsökkentés által érintett magyar családokat. Aradszki András, a fejlesztési tárca államtitkáraként maga is úgy látta, hogy fel kell lépni a terv ellen, amely kivonná az energiaár-meghatározás jogát a tagállamok hatásköréből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×