eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Meglepő fordulat a CEU-ügyben: egymásnak üzenget a Fidesz és uniós pártcsaládja

Több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett a Soros-egyetem ügyében - erre hívta fel Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt frakcióvezetőjének figyelmét. A kormányfő levelében arra kérte Manfred Webert, hogy kellő körültekintéssel járjon el az ügyben - tudta meg az origo. A néppárti politikus előzőleg a Twitteren tette közzé véleményét, miszerint az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a magyar felsőoktatási törvény módosítását.

Weber uniós vizsgálatot kér

Az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a magyar felsőoktatási törvény módosítását;

független, komoly értékelésre van szükség pártpolitikai viták helyett - közölte szerdán Manfred Weber, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője a Twitteren.

A német politikus azt írta: az EPP-frakció elvárja, hogy a magyar kormány eleget tegyen a bizottság majdani értékelésében foglaltaknak.

"A gondolat- és a szólásszabadság, illetve a kutatás szabadsága lényeges elemei az európai identitásnak, a néppárti képviselőcsoport ezeket bármi áron meg fogja védeni"

- hangsúlyozta Weber a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Meglepő fordulat a CEU-ügyben: egymásnak üzenget a Fidesz és uniós pártcsaládja

Orbán szerint megvezették Brüsszelt

Az origo értesülése szerint levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Weberhez, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjéhez. A kormányfő azért írt a Fidesz európai parlamenti pártcsaládját vezető politikusnak, mert

arról értesült, hogy Webert lobbisták keresték meg a magyarországi Soros-egyetem ügyében.

A miniszterelnök felhívta a frakcióvezető figyelmét arra, hogy a napokban több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett, mégpedig

Soros Györgyhöz tartozó szervezetek, illetve származó információk alapján. 

„A valótlanságok között szerepel, hogy Magyarországon a kormány egyetemet zárna be, és tanszabadságot sértően akarna beavatkozni bármely felsőoktatási intézmény működésébe.”

Orbán azt kérte Webertől, hogy kellő körültekintéssel járjon el ebben az ügyben – erősítette meg információinkat Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×