eur:
386.1
usd:
355.52
bux:
68857.47
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Sok gyereken segíthet egy új módszer

Európában Hamburg mellett egyedül Budapesten, az Országos Gerincgyógyászati Központban alkalmazzák a fájdalommentes és a műtétet elkerülő új módszert a gyermekkori súlyos gerincgörbület korrekciójára.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója elmondta, a gerinc kóros görbületei különösen, ha a mellkasi szakaszon alakulnak ki, olyan deformitásokhoz vezetnek, amit már akár két-három éves életkorban is megnehezítik a szív és a tüdő működését.

„Ha ezeket kora gyerekkorban nem korrigálják, a következményei egészen szomorúak lehetnek, sőt az életkilátásokat is csökkentik” - fűzte hozzá Varga Péter Pál.

Kiemelte: „egy hatévesnél fiatalabb gyermek előtt még legalább tíz év növekedési periódus van, azaz a beültetett implantátumról, tehát fém anyagról, a gyermek szépen lassan lenő, azaz egy idő után további deformitásokat produkálhat. Ha a gyermeknek hároméves korában beültetettünk egy fém implantátumot, majd a növekedéssel párhuzamosan időről időre újra felnyitottuk a hátát és korrigáltuk az implantátum hosszát.”

Az új módszer, amelyet 2009-ben fejlesztett ki egy San Diegó-i gyermeksebész, lényege az, hogy elég egy műtét, a beültetett implantátumot rögzíteni kell a gyermek gerincéhez – mondta az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója.

„Az implantátum belseje úgy van kialakítva, hogy egy változó mágnestérrel, amit a bőrön kívülről lehet provokálni, spirál jellegű mozgást tud végezni az implantátum, ezzel akár havonta egy-két millimétert vagy évente akár három-négy centimétert is lehet korrigálni” - magyarázta Varga Péter Pál.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója elmondta, Magyarországon tavasz óta alkalmazzák a módszert.

„Eddig hét gyermeknél hajtottunk végre ilyen műtétet, egyiküknél a hagyományos implantátumot cseréltük át erre a mágnesrendszerre” - mondta Varga Péter Pál.

Négy olyan gyerek van, akinek cserélik, húsznak pedig újként ültetik be az állítható implantátumot – tette hozzá az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Kalinák bejelentése: nincs túl az életveszélyen Robert Fico

Robert Kalinák bejelentése: nincs túl az életveszélyen Robert Fico

A miniszterelnök csak korlátozott módon képes kommunikálni – mondta a szlovák Biztonsági Tanács ülése után Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter. Azt is közölte, nem hirdetnek rendkívüli helyzetet a kormányfő elleni merénylet után.

Nagyot nézhet, ha kifog egy ilyen új 100-ast

A Magyar Nemzeti Bank alapításának 100. évfordulója alkalmából bocsátottak ki május 16. csütörtökkel különleges előlappal rendelkező 100 forintos címletű érmét. Kétféle emlékérmét is kibocsátanak, melyek közül az ezüst a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém emlékpénz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×