eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Még mindig téma volt a jegybanki alapítványok ügye az Országgyűlésben

A gyenge makrogazdasági eredmények, a Clinton-nyilatkozat és a TIBEK létrehozása is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között, a jegybanki alapítványok hetek óta visszatérő témája mellett.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője úgy látta, hogy a jegybanki alapítványok ügye ma az ország megítélését és jegybanki stabilitását gyengíti. Mint mondta: Matolcsy György hiába emleget blöfföt, ugyanis a jegybanki alapítványokba folyatott pénzt megpróbálták a nemzeti bank elnökének barátaihoz, rokonaihoz juttatni, illetve a Fidesz 2018-as győzelmének előkészítéséhez - holott akár az egészségügyre is fordíthatták volna ezt az összeget.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában aláhúzta, hogy a jegybank vagyona az utóbbi időszakban nőtt, nem csökkent, az ország gazdasága pedig stabil lábakon áll, amihez a nemzeti bank is hozzájárult.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője a vártnál gyengébb negyedéves makrogazdasági adatok nyomán a kormány gazdaságpolitikáját kritizálta, állítva, hogy Magyarország versenyképességét nem az olcsó munkaerőre kellene alapozni.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azonban úgy látta, hogy nem a nemzetgazdaság van zsákutcában, hanem a téves adatokból minősíthetetlen következtetéseket levonó ellenzék, amit a Fitch Ratings pénteki felminősítése is bizonyít.

Hollik István a KDNP képviselője szerint még szinte meg sem száradt a tinta az Európai Bizottság kötelező betelepítésről szóló - több tagország szerint elfogadhatatlan - javaslatán, a német szocialista kancellár-helyettes és egy portugál képviselő azt javasolta, hogy a testület a kormányokat megkerülve a helyi önkormányzatokkal állapodjon meg.

Dömötör Csaba válaszában újfent elutasította az Európai Bizottság nemrég ismertetett elképzelését, majd úgy látta: nem véletlen, hogy az új javaslat a baloldali önkormányzatokkal egyezkedne.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sok párttársa után a Bill Clinton-nyilatkozatra reagált. Úgy fogalmazott: kampány ide vagy oda, szövetségeseinket azért nem kéne sértegetni. Aláhúzta, hogy a magyar szabadság az nem az Egyesült Államok hidegháborús politikájának eredménye, hanem a magyar szabadságharcosoké.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában az őszre várható népszavazás mellett állt ki, amellyel - mint mondta - erőteljes üzenetet lehet küldeni.

A jobbikos Mirkóczki Ádám úgy látta, hogy a kormánypártok ismét leleplezték magukat, hogy nem is a terror-ellenes harc a legfontosabb számukra, mivel sajtóhírek szerint vita alakult ki a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium között arról, hogy melyik tárca felügyelje a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot.

Kontrát Károly, a belügyi tárca államtitkára szerint a hatalmi harccal kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek, hamarosan elfogadhatják az új intézmény létrehozásáról szóló előterjesztést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×