eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Minél fiatabb egy gyerek, annál könnyebb az örökbeadása

Nem változott az örökbefogadások száma az elmúlt években. Leginkább csecsemőket fogadnak örökbe, a nagyobb gyerekeket külföldi házaspárok veszik magukhoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára az InfoRádióban elmondta: jogszabály-módosítást kezdeményeznek a nagyobb és akár beteg gyerekek örökbefogadásának ösztönzésére.

„Azt látjuk, hogy az elmúlt években 800 körüli örökbefogadás van Magyarországon. 2010 előtt 700-750 volt ez a szám évente” - emelte ki Fűrész Tünde.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár jelezte, az örökbefogadásnak három fajtája van: a házastársi, a nyílt és a titkos. Hozzátette: Magyarországon ma 500 titkos, 160-200 nyílt és 100 körüli a családon belüli, a házastársi örökbefogadás van.

Fűrész Tünde elmondta: „sok olyan intézkedést vezetett be a kormány, ami ösztönözni tudja az örökbefogadásokat, ilyen az örökbefogadói gyes, az egységes örökbefogadási nyilvántartó rendszer és az utánkövetés intézménye, ami segít abban, hogy az örökbefogadás után is minden flottul működjön a családokban.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára azzal magyarázta, hogy 2014-ben nem nőtt az örökbefogadások száma, hogy bár jelentkezők voltak, az örökbefogadható gyermekek száma nem változik. Hozzátette: „a fő elv, ami egyre jobban érvényesül is, hogy minden gyermeknek a származásához való joga a legfontosabb. Az, hogy a vér szerinti családjában tudjon felnevelkedni, mindenek felett áll.” Alapvetően az örökbeadás előtt megpróbálják „hazagondozni”, azaz megtalálni a helyét a vér szerinti családjában, ha ez végképp lehetetlen, akkor jöhet az örökbefogadás – jegyezte meg Fűrész Tünde.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, az, hogy a gyermekotthonokban és a nevelőszülőknél élők száma viszont nőtt 2014-ben, azt mutatja, hogy a jelzőrendszer egyre jobban, a gyermekvédelem hatékonyabban működik. Hozzátette, ha valamilyen probléma merül fel a családban, a gyereket kiemelik, de ha sikerült megoldani a gondot, lehetőség szerint visszajuttatják a gyereket a családba.

„A külföldre való örökbefogadás 20 százaléka az összesnek. Azt látjuk, hogy változatlan tendencia az, hogy minél kisebb, lehetőleg csecsemőt szeretnek örökbe fogadni, idősebb gyerekek esetében nehezebb az örökbefogadás” - emelte ki Fűrész Tünde.

Vannak terveink, elképeléseink arra, hogyan tudnánk a nagyobb korú és akár a beteg gyermekek örökbefogadását is elősegíteni. Készül egy előterjesztés, amit még idén szeretnénk benyújtani a kormánynak” - fűzte hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×