eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Petya kékhalállal fertőzi Magyarországot!

Spam-üzeneteken keresztül terjedő, kifejezetten vállalati humánerőforrás e-mail címekre küldött álláspályázatnak álcázott vírusra figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez tartozó Kormányzati Eseménykezelő Központ (GovCert).

A GovCert honlapján szerdán közzétett leírás szerint egy Petya nevű, Windows operációs rendszereket támadó, trójai típusú káros kód vált ismertté, amely a felhasználó merevlemezét titkosítja, majd megpróbálja eladni a titkosítás feloldásához szükséges jelszót.

A levélben található dropbox link egy önkicsomagoló fájlra mutat, amely tartalmazza a káros kódot, és aktiválása után felülírja egyebek mellett az úgynevezett master boot recordot (MBR-t), és a merevlemezen elérhetetlenné válik az összes állomány.

Az MBR-t egy saját kóddal írja felül, mely a számítógép elindulása után jelenik meg és egy karakterekből álló halálfejet mutat, továbbá segítséget ad a felhasználónak a fájlok visszafejtéséhez, amely 1 bitcoin megfizetése ellenében érhető el.

Ugyanakkor - mint felhívták a figyelmet - az MBR felülírásával a számítógép csökkentett módban sem indítható el, és aktiválása után kékhalált okoz, ezért elkerülhetetlen az újraindítás utáni programbetöltődés.

A kártevőnek egy saját weboldala is van, amely az úgynevezett tor hálózatról érhető el - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×