eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Mérsékelték a Magyarország területére érvényes terrorfokozatot - a nap hírei

Mérsékelte a Magyarország területére érvényes terrorfokozatot a belügyminiszter. Április 26-án nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. 2019-ig garanciát vállalt az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínére a főpolgármester.

Mérsékelte a Magyarország területére érvényes terrorfokozatot a belügyminiszter; jelenleg a hármas, közepes szint van érvényben - közölte a Belügyminisztérium. Közben Pintér Sándor péntekre hívta egyeztetésre a parlamenti frakciók vezetőit az ország biztonságáért szükséges lépésekről, illetve a terrorizmus elleni intézkedésekről. A tárca által javasolt törvénymódosítások között szerepel, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben közvetlenül férjen hozzá a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz. Terrorcselekmény esetén korlátozni lehetne a polgári adatforgalmazást.

Április 26-án nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, hogy azt legkésőbb a tavaszi ülésszak utolsó napján elfogadhassák a képviselők - közölte honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tájékoztatás szerint a 2017-es büdzsé tervezése a foglalkoztatás növelésére, a stabilitásra, az államadósság csökkenő pályán tartására épül. A tárca azt is közölte, hogy a kabinet áprilisban küldi el az Európai Bizottságnak Magyarország konvergenciaprogramját, amelynek kidolgozása a költségvetési tervezéssel összhangban folyik.

17 pontból álló, pontosító módosításokat fogadott el az államfő által megfontolásra visszaküldött nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényjavaslathoz az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. A változtatás a többi között rögzíti, hogy a közösségszervező köteles folyamatosan fenntartani a törvényben meghatározott tartalék szintjét.. A törvényjavaslatról szerdán szavaz a Ház.

Uniós források szerint különböző szabálytalanságok miatt 121 millió euró, azaz 37 és fél milliárd forint Magyarországnak járó fejlesztési támogatás kifizetését függesztette fel az Európai Bizottság. A testület március 23-án döntött a 2007 és 2013 közötti pénzügyi ciklus 3 fejlesztési programját érintő támogatás visszatartásáról. A bizottság akkor kezdi meg az összeg folyósítását, ha a Magyarország megszünteti a szabálytalanságokat és büntetést is elfogad. Az uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárság szerint egyetlen euró lehívása sem kerül veszélybe a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból, a támogatás kifizetését csak átmenetileg függesztette fel Brüsszel

Az agrárszektorban jelenti a legnagyobb veszteséget az uniós tagállamokban 2014 óta érvényes orosz embargó - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa. Budai Gyula az InfoRádióban Aréna című műsorában elmondta: a korlátozás előtt a magyar összkivitel 10 százalékát agrártermékek tették ki és felfelé ívelő pályán volt a kétoldalú kereskedelem. Szólt arról is, hogy a legtöbb kárt a nagy tagállamok könyvelték el.

Kétoldalú tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a civil közoktatási platform a közoktatás átalakításáról megfogalmazott 12 pontról. A szerveződés két hetet ad a válaszra a kabinetnek. A szerveződés szóvivője hozzátette: ha a kormány nem reagál, akkor a platform kész - a Tanítanék mozgalom által szerda reggelre meghirdetett polgári engedetlenség után - további nyomásgyakorló akciókat szervezni. Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója március 24-én hirdetett meg egy órás, 8 és 9 óra közötti polgári engedetlenséget.

Sztrájkba léphet két BKV-s érdekképviselet, ha a Fővárosi Közgyűlés magánszolgáltatóknak kiszervezi a 3-as metró autóbuszos pótlási feladatait. A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és az Egységes Közlekedési Szakszervezet is közölte, hogy felelőtlen és kockázatos egy ilyen jelentős feladat magánkézbe adása, amely milliárdos nagyságrenddel drágább, mintha a BKV végezné a feladatot, felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját.

2019-ig garanciát vállalt az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínére a főpolgármester - mondta az InfoRádióban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. Kocsis András Sándor közölte: a könyvhét több száz kiadót érint, a főváros kedvezményes bérleti feltételeivel, illetve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával lehet veszteség nélkül megrendezni. Múlt héten jelentek meg olyan sajtóhírek, hogy a tulajdonosi bizottság nem akarja a Vörösmarty téren látni a könyvhetet. Tarlós István a mai (kedd) megbeszélésen azt mondta: ez félreértés volt.

A világ legjobb előadóművészeti egyetemei közé sorolta a Zeneakadémiát egy brit oktatási és karrier-tanácsadó cég. A budapesti intézmény a 30. helyre került az idei toplistán. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Európán belül a 17. helyet foglalja el, a tisztán zenei profilú intézményeket vizsgálva a legjobb tizenöt intézmény közé sorolható. A felmérés szerint a világ három legjobb művészeti egyeteme a New York-i Juilliard School, a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem, illetve a londoni Royal College of Music.

Õrizetbe vette a ciprusi Lárnaka repülőterén leszállt egyiptomi repülőgép eltérítőjét a rendőrség. A ciprusi televízió közlése szerint a férfi feltartott kézzel hagyta el a repülőt. Előzőleg a gépen maradt 7 túsz is kiszabadult. Az Alexandriából Kairóba tartó belföldi járaton az egyik utas azzal fenyegette meg a pilótát, hogy működésbe hozza a robbanómellényét, ha nem száll le Lárnakán. A ciprusi elnök közben kijelentette, hogy nem terrorista akció volt a gépeltérítés.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×