eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Civil Jogász Bizottság: feljelentés rendőrök ellen

Büntetőfeljelentést tesz a Civil Jogász Bizottság az úgynevezett Papp-jelentés alapján nevesített rendőri vezetők ellen, akik hibáztak a tavaly október 23-ai tömegoszlatás során - közölte Völgyesi Miklós, a szervezet társelnöke.

Elnöktársa, Morvai Krisztina hozzátette: az idén magyar és nemzetközi segítséggel megfigyelő szolgálatot indítanak, hogy ne fordulhassanak elő a tavalyi ünnep idején történtekhez hasonló események.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője azt kérte, hogy szüntessék meg az összes, tavaly október 23. után indított eljárást, és kapjanak kártérítést az eljárás alá vontak.

A Civil Jogász Bizottság négy civil történetével illusztrálta a tavaly őszi események rendőrségi kezelésének és az utólagos eljárásoknak problémás voltát. Álláspontjuk szerint a hatóságok elfogultak az áldozatokkal szemben.

Morvai Krisztina két vádlott esetét ismertette. Egy fiatal férfit megvertek, egy nőt nyakon lőttek egy éve a rendőrök.

Mindketten máig testi és lelki sérülésektől szenvednek - idézte fel történetüket a Civil Jogász Bizottság társelnöke.

A másik két ember egyikét, egy 57 kilós nőt négy rendőr bántalmazásával vádolják, egy férfit pedig kődobálással gyanúsítanak.

Morvai Krisztina elmondta: a sérültek peren kívüli egyezségben szeretnének kártérítést kiharcolni a rendőrségtől, hogy megkíméljék az áldozatokat a több éves bírósági procedúrától.

A gyanúsítottak ellen folyó eljárásokat koncepciósnak nevezte, amelyekben sérül az ártatlanság vélelme.

A hatóságok ugyanis a terhelteket kötelezik, hogy bizonyítsák ártatlanságukat, szemben az alkotmányos alapjogra, ami a vádló bizonyítási kényszerét írja elő.

Morvai Krisztina közölte: azt várják, hogy a legfőbb ügyész ismét áttekintse ezeket az ügyeket.

A gyanúsítottak védelmét vállaló Nemzeti Jogvédő Alapítvány részéről Gaudi Nagy Tamás elmondta: 70 olyan ember képviseletét látták-látják el, akiket indokolatlanul vádoltak, és bár több esetben sikerült elismertetniük ez, kárpótlást még senki nem kapott.

Az ügyvéd szerint a hatósági túlkapások vizsgálatánál a rendőrség és az ügyészség is "enerváltnak" mutatkozik, ám, ha vizsgálja is a felelősséget, megmarad az úgynevezett "kisrendőrök" azonosításánál.

Völgyesi Miklós, a Civil Jogász Bizottság társelnöke ezzel kapcsolatban közölte, hogy miután nyilvánossá vált a Papp-jelentés, amit a tábornok Bene László akkori országos rendőrfőkapitány utasítására készített, megvan a jogalap a magasabb szintű rendőri vezetők név szerinti felelősségre vonásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×