eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Tízezrek törhetik a csontjukat - a szűréseket már most sem fizeti a biztosító

Jelenleg Magyarországon fele annyi beteget kezelnek csontritkulással, mint egy évvel ezelőtt, az egészségbiztosító ugyanis már most sem fizeti a szűrővizsgálatok jelentős részét. A betegeket így nem ismerik fel az orvosok, és csak akkor látják el őket, amikor már csonttörés miatt van szükségük orvosi kezelésre. Pedig ez sokkal többe kerül az egészségbiztosítónak.

A társadalombiztosító korábban évi egyszeri szűrővizsgálatot fizetett a betegeknek, amely magában foglalta a végtagi és a törzsi csontok vizsgálatát is. A Magyar Oszteoporózis Társaság elnöke szerint ez elegendő volt ahhoz, hogy mindenki megfelelő ellátást kapjon.

A megszorítások hatására azonban más sokkal kevesebb vizsgálatot kapnak meg a biztosított betegek. A végtagi csontok vizsgálatát már egyáltalán nem finanszírozza a tb, a törzsi csontok közül is csak az egyiket.

Jelentősen emelkedni fog a csonttörések száma

Horváth Csaba szerint a jövőben sokkal több idős töri majd el a csontját, mert nem kapta meg a megfelelő kezelést. Mert mivel egyre kevesebb embert szűrnek, sokaknál nem ismerik fel a kórt.

Jelenleg kevesebb, mint 100 ezer ember kap oszteoporózis-kezelést, miközben már most 100 ezer embert látnak el évente csontritkulás miatti csonttöréssel. És míg a diagnosztika összesen 2 milliárd forintba kerül, a kezelések pedig kevesebb, mint 10 milliárd forintba, addig a csonttörött betegek ellátása 30 milliárd forintot visz el - mutatott rá Horváth Csaba.

A társaság elnöke rámutatott: néhány év múlva jelentősen csökkenne a társadalom kiadása, ha most egy kicsivel többet szánnának a megelőzésre.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×