eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Több mint 8500 pedagógust bocsátottak el eddig - a nap legfontosabb hírei

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint eddig több mint 8500 pedagógust bocsátottak el állásából az ágazat több mint egy éve kezdődött átalakítása miatt.

Gyakoribbak lesznek az ellenőrzések a főleg távol-keleti cikkeket forgalmazó piacokon a jövőben - mondta a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezetője. Wittich Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: azért van szükség a vámosok, adóellenőrök és fogyasztóvédők vizsgálatainak fokozására, mert az elmúlt hetekben számos bejelentés, illetve az unió riasztási rendszerén keresztül érkezett jelzés erősítette meg, hogy néhány Távol-Keletről érkező termék komoly veszélyt jelent a fogyasztókra. A Fidesz szerint már többször bebizonyosodott, hogy a Gyurcsány-kormány fogyasztóvédelmi politikája köszönő viszonyban sincs a tetteivel. Koszorús László, az ellenzéki párt képviselője azt mondta: amíg törvényi garanciák nem védik a vásárlókat, addig megmarad a mostani bizonytalanság.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint eddig több mint 8500 pedagógust bocsátottak el állásából az ágazat több mint egy éve kezdődött átalakítása miatt. A másik érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ugyanakkor úgy véli: a megszűnő státuszok nem feltétlenül jelentik egy-egy pedagógus elbocsátását, így a munkájukat elveszítők száma alacsonyabb. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke az Info Rádióban azt mondta: vannak, akik még most, néhány nappal a tanévkezdés előtt sem tudják, hogy folytathatják-e idén a munkájukat. A szakszervezeti vezetők abban egyetértettek, hogy a korábbiaknál nehezebb lesz a most kezdődő tanév a pedagógusok számára.

Szerdán sem született megállapodás a BKV és a szakszervezetek közötti bértárgyaláson. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökhelyettese az Info Rádióban elmondta: az érdekképviseletek továbbra is 6 százalékos béremelést követelnek. Gulyás Attila megismételte: ha nem sikerül megállapodni a munkáltatóval, akkor szeptember 4-én üzemkezdéstől este 6 óráig sztrájkot tartanak. Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs igazgatója az Info Rádióban azt mondta: a cégvezetés a béren kívüli adómentes juttatások növelésére tett javaslatot. A találkozón - a törvénynek megfelelően - megkezdődött az egyeztetés az esetleges sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról is; ez a BKV vezetése szerint azt jelenti, hogy a járatok száma nem csökkenhet a jelenlegi 80 százaléka alá, a szakszervezetek azonban ezt irreálisnak tartják.

A ferihegyi szakszervezetek szerint közeledtek az álláspontok az újabb bértárgyaláson. A munkáltató közölte: hasznosnak tartja az érdekképviseletek minimális bérre vonatkozó javaslatait. A Budapest Airport szóvivője elmondta: a munkáltató újabb javaslata alapján az idén 6 és fél százalékos általános bérfejlesztést hajtanának végre, amiből 0,7 százalékot a bérkülönbségek csökkentésére különítenének el. Szollár Domokos hozzátette: a különbségek mérséklése a tervek szerint 2008-ban is folytatódna. A sztrájkbizottság elnöke üdvözölte, hogy a Budapest Airport a korábbi 5 és fél százalékos ajánlatánál kedvezőbb javaslatot tett. Pető Alfréd közölte: közeledtek az álláspontok, de további egyeztetésekre van szükség. A tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Befejeződött a szentendrei HÉV felújításának első üteme - jelentette be a BKV Zrt. főosztályvezetője. Bősze Sándor elmondta: a 2005 óta tartó rekonstrukció eddig összesen 5 milliárd forintba került. A főosztályvezető hangsúlyozta: a vonalon ezentúl teljesen automatizált vonatok közlekednek, akár három perces követési idővel, és az esetleges javításokat is forgalomleállás nélkül lehet elvégezni. Hozzátette: új biztonsági rendszert is kialakítottak, a kocsik utasterét kamerákkal látták el, segélyhívó rendszert építettek be, a peronokon pedig a megállókba telepített kijelzőkön menetrendi információkat kérhetnek az utasok. A szentendrei HÉV péntektől augusztus 29-éig próbaüzemben közlekedik, az utasok ez alatt az idő alatt HÉV-pótló autóbuszokat vehetnek igénybe.

A román miniszterelnök szerint a liberálisokból és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből álló kormány jelenlegi összetételében kormányoz 2008-ig, a következő romániai választásokig. Calin Tariceanu a marosvásárhelyi Népújság című napilapnak adott interjúban azt mondta: annak ellenére nem kell előrehozott voksolást kiírni, hogy a kabinetnek mindössze 20 százalékos parlamenti támogatottsága van. -Korábban az ellenzéki Szociáldemokrata Párt - amelynek parlamenti szavazataitól nagy mértékben függ a kormány sorsa - kilátásba helyzete, hogy szeptember 10-én bizalmatlansági indítványt nyújt be a bukaresti parlamentben.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×