eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

Tandíjat szednek majd a zeneiskolák?

Elképzelhető, hogy tandíjat kérnek majd a szülőktől a zeneiskolák, az állam ugyanis a képzési költségeknek csak a töredékét állja.

Az idei évtől csökkent az alapfokú művészeti oktatás állami támogatása, ráadásul az állam az eddigieknél szigorúbb feltételekhez köti a normatíva kifizetését.

Az ország 862 ilyen iskolájának egy kétlépcsős minősítésen kell átesnie. Az elsőt, erőltetett menetben, szeptember elejéig el kell végezni, ugyanis az az intézmény, amely nem kapja meg a szükséges minősítést, az állam által kifizetendő normatívának csak az 50 százalékát kaphatja meg.

Eddig 817 iskola jelentkezett a minősítésre, ebből 689 felelt meg, 36 iskola sorsát még nem lehet tudni, 92 kérelmét pedig elutasították a bírálók - mondta az InfoRádióban a Magyar Zenei és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke.

Ember Csaba hozzátette: a minősítés második fordulóját decemberben kell lezárni. Ez nehezebb lesz, ehhez ugyanis egy helyszíni szemlére is szükség van, az iskoláknak pedig összesen majdnem kétezer telephelyük van az országban.

A szövetség elnöke elmondta, hogy a csoportos oktatásra, például a néptáncórák vagy a képzőművészeti oktatás finanszírozására diákonként 40 ezer forintos támogatást ad az állam. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a csökkentett összegű támogatás fedezi-e az iskolák kiadásait.

Az azonban már most egyértelmű, hogy az egyéni, zeneiskolai oktatásra nyújtandó 105 ezer forint kevés lesz, ennek az oktatási formának a költsége ugyanis átlagosan 240 ezer forint. A probléma csaknem 320 ezer gyermeket érint.

Mivel az állam az alapfokú művészeti oktatásra összesen 20 milliárd forintot szán, ezért valószínűleg mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk azoknak a szülőknek, akik zeneiskolába akarják járatni a gyermeküket.

Szerző: Egeresi Tünde

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×